Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kéretik nem vigyorogni!

| 2017. 01. 03. | 17:04:00
A vadalma lett az év fája.
Kéretik nem vigyorogni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Országos Erdészeti Egyesület éves szavazásán a vadalma győzedelmeskedett és lett a 2017-es év fája. A kezdeményezés célja a figyelemfelkeltés és a megóvás, olyan fafajok előtérbe helyezése, amelyeknek komoly erdészeti jelentőségük van, ám a figyelem mégis elterelődött róluk - írja a Híradó.hu, az egyesület közleményére hivatkozva.

Az Országos Erdészeti Egyesület 20 éve indította útjára a mozgalmat, amelyet 2013 óta online szavazás keretében bonyolít le. Mindez jó alkalom rá, hogy a kiválasztott három „döntős” fafajról, majd később a győztesről, az adott esztendőben ismeretterjesztő és tudományos cikkek, népszerűsítő kiadványok jelenhessenek meg, ezáltal kicsit közelebb hozzák az emberekhez kevésbé ismert fafajainkat is – írja az egyesület közleményében.

Emiatt elengedhetetlen szempont az erdészeti szakmán kívüli szervezetek bevonása is: így Az év fája – Az év madarához hasonlatosan – állandó elem lett általános és középiskolai tanulmányi versenyeken, erdei iskolák oktatásában, természetvédelmi témájú rendezvényeken és vetélkedőkön. A 2010-es évek folyamán így kerülhetett középpontba az ezüst hárs, a tiszafa, a zselnicemeggy, a házi berkenye, a mezei juhar, a kocsányos tölgy és a mezei szil is.

A vadalma gazdasági jelentőségéhez hozzájárul, hogy virágai méhlegelőként szolgálnak, továbbá a közeljövőben nagy szerepe lesz a nemes alma rezisztencia-nemesítésében, mivel a vadalma a lisztharmattal, az alma mozaikvírussal, a varasodással és a faggyal szemben teljesen ellenálló. Ezeken kívül klímatoleranciája miatt a nemes almafajták szaporításánál alanyként való felhasználása bizonyosan fokozódni fog a jövőben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés