Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rossz hír a szabolcsi gazdáknak: Lengyelország lekörözött minket az almájával

| 2017. 01. 16. | 16:10:00
Már négyszer annyit termelnek, mint mi.
Rossz hír a szabolcsi gazdáknak: Lengyelország lekörözött minket az almájával
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lengyelország jóval több almát exportál mint Magyarország, pedig az éghajlata kevésbé kedvező. Lengyelország egyre jobban megerősíti pozícióit a zöldség- és főleg a gyümölcsfélék európai piacain – írja a lengyel polandfruits.pl hírportálra hivatkozva az Agroinform.hu.

A bogyósgyümölcsök (földieper, fekete ribizli, málna, áfonya) termesztésében, valamint a feldolgozott gyümölcsök értékesítésében már hosszú évek óta piacvezető Európában Lengyelország. Friss gyümölcsökből az ország évente mintegy 4,5 millió tonnát állít elő, amelynek egyharmada exportra kerül.

Az utóbbi 5-10 évben pedig a lengyelek az almapiacon is az élre törtek. Jelenleg évente mintegy egymillió tonna friss almát exportálnak, messze lekörözve Franciaországot és Magyarországot, Európa egykori legnagyobb termelőit. Almából a nyolcvanas években mi magyarok többet termeltünk mint a lengyelek, ma viszont ők négyszer annyit tőlünk (évi 3,2 millió tonna). A lengyel alma Indiába és a világ almatermésének több mint 40 százalékát adó Kínába is eljutott.

A lap szerint a lengyel siker titka az egyéni gazdálkodás mélyebb hagyományaiban, a magas kézimunka ráfordítást és gondosságot igénylő betakarítás precíz megszervezésében, a feldolgozáshoz szükséges korszerű berendezésekben kereshető.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés