Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A közfoglalkoztatás röghöz köti a dolgozót, nem engedi vissza a piacra

| 2017. 02. 28. | 17:23:00
Ez a legnagyobb gátja, hogy a munkaerőhiány csökkenjen vagy megszűnjön.
A közfoglalkoztatás röghöz köti a dolgozót, nem engedi vissza a piacra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elsődleges munkaerőpiacra való visszatérés legnagyobb gátja a közfoglalkoztatás – állítja Máté Antal annak kapcsán, hogy ezen a héten indul újra az országos közfoglalkoztatási program, amely csak Szabolcs-Szatmár-Beregben több százezer embert érint.

Nyírbátor polgármestere kedden, Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján előrebocsátotta:  korábban volt egy jogos igény, hogy akiknek nincs munkájuk, ne semmittevésért kapjanak pénzt, hanem dolgozzanak meg érte. A munkaerőpiaci helyzet azonban mostanra jelentősen megváltozott. Véleménye szerint ma a közfoglalkoztatás a legnagyobb gátja az elsődleges munkaerőhiány megszüntetésének.

Ezért azt kéri, a kormány gondolja újra a közfoglalkoztatás rendszerét. Olyan ösztönző rendszer kiépítését szorgalmazza, amely támogatja a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedését. Ennek a kivezetése folytonosságot igényel.

Szabolcs-Szatmár-Beregben 3-4 városban több ezer fős a munkaerőhiány. Jelen pillanatban részben a kormányzati intézkedéseknek, részben a munkaerőhiánynak köszönhetően a közfoglalkoztatotti bér és az elsődleges munkaerőpiaci bér jelentősen eltávolodott egymástól. Az önkormányzati vezetők érdekeltek abban, hogy a ma közfoglalkoztatásban lévő emberek abban is maradjanak.  A jelenlegi rendszer kényszeríti az önkormányzatokat, hogy tartsák maguknál a közfoglalkoztatottakat. Pályázatokban olyan feladatokat vállalnak, amelyeket csak közfoglalkoztatottakkal tudnak elvégezni. A közfoglalkoztatottak így röghöz kötötté válnak, miközben szakmájukkal, végzettségükkel a munkaerőpiacon is el tudnának helyezkedni, magasabb bérért.

A rosszul finanszírozott önkormányzati rendszerben a települések többsége csak a közfoglalkoztatáson keresztül tudja ellátni feladatait. Nem áll érdekében, hogy visszairányítsa az embereket az elsődleges munkaerőpiacra - mondta Máté Antal.

Leszögezte: szemléletváltásra van szükség, illetve arra, hogy az önkormányzatok finanszírozása is változzon. A közfoglalkoztatás azoknak munkalehetőség, akik az elsődleges munkaerőpiacon nem tudnak munkát vállalni.

Alapvetően káros, hogy szakképzett munkaerőt közfoglalkoztatotti státuszban tartanak, intézmények, hivatalok alkalmazzák őket, bérük, fizetésük nem éri el a jogszabályi minimumot sem, vagyis a munkavállalókat is megkárosítják – tette hozzá a szabolcsi kisváros polgármestere.

Véleménye szerint, ha így marad a rendszer, a gazdasági növekedés nem tartható fenn. A munkaerőhiány hatalmas lesz, ami odáig vezethet, hogy azok a cégek, vállalkozások, amelyek megyénkben megtelepedtek, nem itt, vagy nem Magyarországon fogják megvalósítani a korábban tervezett fejlesztéseket.  És akkor már nehéz lesz visszacsalogatni őket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés