Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ingázókat fogja ellehetetleníteni a szigorúbb beléptetés

| 2017. 03. 01. | 16:49:00
Hiába lesz több munkahely.
Az ingázókat fogja ellehetetleníteni a szigorúbb beléptetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több ezer új munkahely jöhet létre megyénkben az itt letelepedett, és bővíteni szándékozó, multinacionális vállalatoknak köszönhetően. A már érezhető munkaerőhiánynak azonban két komoly gátja is lehet: egyik a közfoglalkoztatás, másik a március végére tervezett szigorítás a schengeni határon.

Nyírbátor polgármestere szerint a közfoglalkoztatás röghöz köti a dolgozót, nem engedi vissza az elsődleges munkaerőpiacra, ezért a rendszer reformra szorul. Máté Antal úgy véli, a szisztéma a fejlődés gátja is lehet, mert ha a megyébe csalogatott vállalkozások nem jutnak a szükséges munkaerőhöz, nem itt fognak fejleszteni, hanem összecsomagolnak, és elmennek innen.

Nyírbátorban fokozottan jelentkezik a probléma, hiszen mind a hét multinacionális vállalat fejleszt a 12 ezer lakosú városban. Az előzetes tárgyalások alapján a következő három évben háromezer új munkahelyet létesítenek. Márpedig ez munkaerőpiaci stresszt fog jelenteni, hiszen jelenleg is kilencven településről hordják a dolgozókat Nyírbátorba, busszal. Csengersimáról, Kisvárdáról, de még Hajdú-Bihar megyei településekről is járnak ide munkavállalók.

Sőt, mint a polgármester a Szabolcsihírnek elmondta, a román határ közelségének (20 kilométer innen) köszönhetően nagyon sokan ingáznak a túloldalról. A schengeni határ március végére tervezett szigorításával azonban az ő helyzetüket ellehetetlenítik – figyelmeztetett Máté Antal.

A schengeni határ eddig nem rögzítette a ki- és belépőket.  A szigorítás viszont azt jelenti, hogy a magyar rendőrök mindenkit regisztrálnak, így a naponta ingázókat is. Ez negyven utasnál azt jelenti, hogy a busz 40 percet áll a határon, az adminisztráció miatt. Száz-kétszáz embernél már 1-2 óra várakozással lehet számolni. Így nem lehet pontosan munkába járni, különösen, ha hozzátesszük, hogy gyakran leáll az elektronikai rendszer, akkor biztosra vehető, hogy ezek a dolgozók rendszeresen el fognak késni a munkából.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten megyénkben éppen arról beszélt, hogy Szabolcs-Szatmár-Beregnek kell integráló szerepet betöltenie. De így nem lehet. Így se színházba, se munkába nem tud átjönni a határ túloldalán élő magyarság – mondta Máté Antal, hozzátéve: Seszták Oszkárhoz, a megyei közgyűlés elnökéhez fordult, kérje a megyei rendőrfőkapitány segítségét ennek a problémának a megoldásában.

Megoldásra is javaslatot tett Máté Antal, felhívva a figyelmet arra, hogy a vonatokon van már mobil határőr, aki felszáll az egyik oldalon, menet közben regisztrálja az utasokat, majd leszáll a másik oldalon, és nincs időveszteség. Ugyanezt lehetne alkalmazni a buszokon, eszközökre és protokollra van szükség – jegyezte meg a polgármester.

Megoldási lehetőség tehát van, s ha a miniszter komolyan gondolja a megyének szánt integráló szerepet, akkor központi intézkedésre van szükség, hogy a szigorítás ne lassítsa a ki-és beléptetést – mondta végezetül Máté Antal.

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés