Hirdetés

Nagyot dobbantott az olasz csizmában Nyíregyháza

MTI

2017.03.27. 15:36

Nagyot dobbantott az olasz csizmában Nyíregyháza
Fotó: Máté János

A befektetőknek minden az okos szabolcsi megyeszékhely mellett szól.

Hirdetés

Európai szinten kiemelkedő digitális fejlettségűnek számít Nyíregyháza városa, amely különböző területeken kínál befektetési lehetőségeket az olasz vállalkozók számára, hangzott el a Smart City Nyíregyháza című fórumon Rómában hétfőn - jelentette az olasz fővárosból Sárközy Júlia, az MTI tudósítója. 

Nyíregyháza nyitott város - hangsúlyozta Kovács Ferenc polgármester, aki nemcsak a város gazdasági lehetőségeiről, hanem kulturális, idegenforgalmi kínálatáról és mindennapi életéről is beszélt. Elhangzott, hogy a kreatív és innovatív fejlesztések a turizmusban is meghozták az eredményt: a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma évről évre növekszik, tavaly elérte a csúcspontot.

A konferenciát követő kétoldalú üzleti megbeszéléseken (B2B) olasz vállalkozók máris jelezték szándékukat, hogy személyesen ismerjék meg Nyíregyháza befektetési lehetőségeit - tájékoztatott a nagykövetség külgazdasági szakdiplomatája, Hagymási Tünde.

A fórumon Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos kijelentette, ha magyarországi befektetésről van szó, minden Nyíregyháza mellett szól. Egyrészt a városban dolgozó magyar kis- és középvállalkozások, valamint nagy cégek komoly teljesítménye miatt, de jelentős multinacionális vállalkozások is dolgoznak a térségben. Nyíregyháza felsőoktatási képzése, a térség jó közlekedése és infrastruktúrája szintén előnyt jelent.

"A 21. században azonban az számít leginkább, hogy Nyíregyháza digitális szempontból is élen jár Európában" - mondta Deutsch Tamás. 

Hozzátette, hogy a nyíregyházi Smart City program sikeréből tanulva az idén további városokban, vagy akár nagyobb térségben indítanak hasonló projekteket, és a programhoz csatlakozó városok polgármesteri hivatalainak dolgozói elsőként részesülnek digitális képzésben. 

A találkozó díszvendége, Franco Frattini volt olasz külügyminiszter, korábbi EU-biztos, aki Magyarország 2004-es EU-belépésekor az olasz diplomáciát vezette.
A találkozón jelen volt a nyíregyházi születésű Csedreki László atomkutató. 
Nyíregyháza tavaly a Rómában rendezett Maker Faire (Alkotók Vásárán) nemzetközi innovációs találkozón hívta fel magára a figyelmet a nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskola diákjai által bemutatott intelligens tűzoltózubbony által, amely díjazott innováció lett. 

Hirdetés

Hirdetés