Diákok, szülők, figyelem: így változik a szakképzés!

MTI

2021.02.03. 10:36

Diákok, szülők, figyelem: így változik a szakképzés!
A megalapozottabb szakmaválasztás a cél (Fotó: DSZC)

A technikumban két évig, a szakképző iskolában egy évig ismerkednek az ágazatokkal a diákok.

Hirdetés

Hirdetés

Először megismerhetik a különböző ágazatokat és szakköröket a szakképzésben résztvevő diákok, csak ezt követően, az ágazati alapvizsga után választhatnak szakmát, így megalapozottabb lehet a döntésük – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára február 3-án az M1 tévécsatornán.

Pölöskei Gáborné hozzátette, a technikumban két évig, a szakképző iskolában pedig egy évig ismerkednek az ágazatokkal a diákok. A technikusi képzésről elmondta, az öt évig tartó oktatás egyfajta „időgazdálkodást” jelent a gyerekeknek, hiszen egyszerre tudják az érettségit és a szakmát is megszerezni.

Érdekességnek nevezte, hogy a diákok nem tanulószerződést kötnek az ágazati alapvizsga után a cégekkel, hanem munkaszerződést, így már a tanulmányaik alatt munkabért kaphatnak. Az érettségi ebben az esetben öt helyett csak négy tantárgyat ölel fel, hiszen az ötödik maga a technikusi vizsga

– hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné. Nem hátrány az sem, hogy a technikusi képzést a felsőoktatás előszobájának tekintjük az adott ágazatnál – emelte ki, hozzátéve, hogy ha egy diák mérnök akar lenni, akkor a technikusi képzés jó alapot jelenthet ehhez. Újdonságnak nevezte, hogy a tárca jelenleg az okleveles technikusi képzés bevezetésén dolgozik; már 23 olyan iskola van, amelyek az egyetemekkel szoros kapcsolatban vannak, hogy a tananyag-tartalmakat is összehangolják, így akár rövidített egyetemi képzésre is lesz lehetőség.

Pölöskei Gáborné a Kossuth rádióban elmondta azt is, amikor a diákok végeznek, akkor – az eredményüktől függően – jogosultak lesznek az úgynevezett pályatámogatási ösztöndíjra, ami 150 és 300 ezer forint közötti összeg lehet.
szakképzésszakiskolatechnikum

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés