Emelkedés előtt a tejárak?

MTI

2021.02.10. 11:19

Emelkedés előtt a tejárak?
A magyar lakosság éves tej- és tejtermék fogyasztása az uniós átlag (250 kg) alatti, 165 kg körül mozog egy főre vetítve (Fotó: Freepik)

Az erős kínai kereslet is megemelte a takarmányárakat.

Hirdetés

Hirdetés

A tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács február 10-én. 

Kiemelték: a költségolló szétnyílása már középtávon sem fenntartható az ágazat szereplői részére. – A járványhelyzet jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket. Tavaly komoly problémát jelentett, hogy sok esetben a kesztyűk, a maszkok és a fertőtlenítőszerek beszerzése csak többszörös áron volt lehetséges, míg mára a jelentős többlet felhasználás okoz költségnövekedést. Szintén drágítja az előállítást a vásárolt takarmány és a csomagolóanyag árakban a forint árfolyamának 9 százalékos gyengülése az euróhoz képest idén januárra 2019. decemberhez viszonyítva - ismertette legújabb felmérésének eredményeit a terméktanács. 

A terméktanács szerint a gabona, a fehérje- és olajosnövények ára többéves csúcsokon jár, aminek oka az erős kínai kereslet és a szárazság miatt alacsonyabb francia, ukrán termésmennyiség lehet. A magyarországi búza és kukorica árak 25-30 százalékkal emelkedtek, a szójadarát szintén közel harmadával drágábban lehetett az országba importálni, jelezték.
tejáremelkedésköltség

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés