Mi fizetjük a legkevesebbet az áramért és a földgázért

MTI

2021.02.12. 10:19

Mi fizetjük a legkevesebbet az áramért és a földgázért
Az elmúlt 3 évből vontak mérleget (Fotó: Freepik)

Vásárlóerő-paritással számolva is kedvező a lakosság helyzete, állítja a hivatal.

Hirdetés

Hirdetés

Az EU-tagállamok közül Magyarországon fizet a legkevesebbet a lakosság az áramért és a földgázért – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal február 12-én az MTI-vel. 

Az összehasonlítás szerint az elmúlt 3 évben a földgáz átlagára 32 hónapon át, a villamosenergia 16 hónapon át Magyarországon volt a legalacsonyabb – így 2021 januárjában is.  Budapesten ekkor a

  • földgázért kilowattóránként 2,82 eurócentet,
  • a villamosenergiáért kilowattóráként 10,43 eurócentet kellett fizetni.

A gáz a svéd fővárosban a legdrágább, a belföldi árnál 8,2-szer magasabb, míg Bécsben 2,6-szor, Pozsonyban 1,6-szor drágább. Az áramért a legtöbbet a berliniek fizetik, a budapesti 3,25-szörösét. Bécsben 2,1-szeres, Pozsonyban 1,7-szeres a különbség.

Budapesten vásárlóerő-paritással számolva is kedvező a lakosság helyzete. Ez alapján az áram és a gáz jelentette terhek a legalacsonyabbak közé tartoznak, míg a kétkeresős háztartások fogyasztási költségének és jövedelmének hányadosa alapján a magyar főváros a középmezőnybe került – derül ki az elemzésből (a végfelhasználói árakat a szolgáltatók és szabályozó hatóságok adatai alapján hasonlították össze).
MagyarországföldgázáramenergiafMagyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés