Megvan az adásvétel, Mészároséké a TIGÁZ

MTI, Szabolcsihír.hu

2021.03.12. 10:30

Megvan az adásvétel, Mészároséké a TIGÁZ
Hazai vállalat kezébe kerül a TIGÁZ (Fotó: Freepik)

A cég OpusTIGÁZ Gázhálózati Zrt. néven folytatja áprilistól.

Hirdetés

Hirdetés

Az Opus Global Nyrt. adásvételi szerződést írt alá a svájci központú MET Csoporttal az MS Energy Holding AG 50 százalékának megvásárlásáról, amellyel a tőzsdei társaság 49,57 százalékos részesedést szerez a TIGÁZ Földgázelosztó Zrt.-ben. A 2021. március 11-én aláírt megállapodás értelmében – írja az MTI – az Opus a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szerez a földgázelosztó társaságban. Ezzel egyidejűleg a tőzsdei társaság igazgatósága döntött a TITÁSZ Áramhálózati Zrt.-t – sikeres tranzakció esetén – tulajdonló Opus Energy Kft. létrehozásáról is.

A TIGÁZ Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, az ország észak-keleti régiójában végez földgázelosztási engedélyes tevékenységet. A leghosszabb, több mint 33 ezer kilométeres hálózatot üzemeltető társaság megvásárlásával az Opus Global Nyrt. megkezdte energetikai portfoliójának újbóli feltöltését, az ügylettel a holding hosszú távú elkötelezettségét fejezi ki a hazai energetikai befektetések területén – tájékoztatott az Opus Global.

A Dzsubák Attila Zsolt vezérigazgató úgy nyilatkozott, a TIGÁZ az Opus eszközportfóliójának „értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportjuk eredménytermelő képességéhez”. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása „szilárd alapot jelent a cég energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlét erősítésére". Az Opus hosszútávon meghatározó szereplője lenne a hazai energetikai piacnak.

A TIGÁZ a hazai gázvezeték-üzemeltetők közül az egyik legeredményesebb, 2019-ben a társaság árbevétele 32 milliárd forint, üzemi eredménye 6,7 milliárd forint, adózott eredménye pedig 2,3 milliárd forint volt. A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan március 31-én zárul, a társaság ezt követően OpusTIGÁZ Gázhálózati Zrt. néven folytatja földgázelosztói tevékenységét. Az Opus tulajdonosai között a Mészáros-családot, a Konzum PE Magántőkealapot és a Konzum Management Kft-t találjuk.
Tigázmészáros lőrincSzabolcs-Szatmár-BeregHajdú-BiharBorsod-Abaúj-Zempléngázszolgáltató

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés