Őszre 400 forintba is kerülhet egy kiló kenyér

szabolcsihir.hu

2021.08.06. 08:52

Őszre 400 forintba is kerülhet egy kiló kenyér

A búza mellett az energia, a szállítás és a munkaerő is drágább lett.

Hirdetés

Hirdetés

A gabonatőzsdei rekordok és a feldolgozóipar költségemelkedése miatt őszre akár négyszáz forint feletti kenyérárral is szembesülhetünk – írta a Népszava. Lakatos Zoltán, a Magyar Pékszövetség alelnöke szerint az idei, rendkívül magas gabonaárak óhatatlanul megjelennek a liszt, illetve a sütőipari termékek árában.

Mint mondta, a malomipar augusztusban már emelte a liszt árát, de szeptemberben újabb drágulásra számítanak. A liszt áremelkedése éves szinten megközelítheti a 20 százalékot.

A költségnövekedést főleg a kisebb pékségek sínylik meg; az 1100-1150-ről az utóbbi években 900-950-re csökkenő számuk pedig még tovább eshet. Lakatos Zoltán szerint könnyíthetne az ágazat helyzetén, ha a kenyér is bekerülne a kedvezőbb, 5 százalékos áfa körbe. Ezt nem csak a Pékszövetség, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja.

A KSH adatai szerint idén az első félévben a liszt 8, a búza pedig 30 százalékkal drágult. Az aratás idején a malmi búza indulóárai elérték a tonnánként 63 ezer forintot, de az előző szezon végén már 70-80 ezer forintot is kértek érte. A malompar költségeiben az alapanyag több mint 80 százalék.

A búza mellett az energia, a szállítás és a munkaerő is drágább lett.
drágulásKenyérár

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés