Hirdetés

Befellegzett a 6,5 milliárdos csigafeldolgozónak Kisvárdán?

2021.10.04. 14:43

Befellegzett a 6,5 milliárdos csigafeldolgozónak Kisvárdán?
Felverte a gyom a kormány 40 százalékos támogatásával épült gyárat (Fotók: Vincze Péter)

Érdekes: már az alapkőletétel évében végrehajtás indult a cég ellen...

Hirdetés

Hirdetés

Elég rövid a kisvárdai éticsiga-feldolgozó üzem története. Három évszámmal összefoglalható az egész: 2017-ben alapkőletétel, 2019-ben ünnepélyes megnyitó, 2021-ben csőd, bezárás.

Sikertörténetnek indult a 6,5 milliárdos beruházás, a költségek 40 százalékát a kormány finanszírozta. Igaz, már az alapkőletételkor végrehajtás volt a cég ellen.

A több mint 12 ezer négyzetméter alapterületű élelmiszeripari létesítmény avatóján Kötél Bernadett, a beruházó Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, Magyarországon szinte alig fogyasztják a természetben gyűjtött éticsigát, a frankofón országokban azonban - különösen Franciaországban - az egyik legkeresettebb ínyencség az előfőzött, pácolt, fűszeres vajjal ízesített, saját házába visszatöltött burgundi csiga - írta akkor az MTI.

A kisvárdai gyár alapkövét Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Kötél Bernadett a Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója, Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere,  és Sáray Zoltán a KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója közösen tették le, 2017. november 10-én, 14 órakor. Még négy éve sincs...

Rengeteg élőmunkát igényelt a csigafeldolgozás (MTI-fotó)

A felső-szabolcsi üzem a francia piacot akarta meghódítani, az volt a terv, hogy a növekvő piaci igényt a csiga és a fagyasztott tésztafélék összekapcsolásával, a Kisvárdán lévő korszerűbb technikai színvonal segítségével szolgálja ki. Az üzemet 2019. szeptember 20-án adták át. Háromszáz embernek kínált munkalehetőséget.

Ez lett a 6,5 milliárdos zöldmezős beruházásból

Alig telt el két év, már bezárt, csődeljárás folyik a cég ellen. A telefonszám ugyan még mindig ott függ a kerítésen egy táblán, hiába hívjuk. Kicsöng, de senki nem veszi fel.

Az Mfor.hu azt írja: "jelenleg két végrehajtás van folyamatban a cég ellen. Az egyiket februárban indította el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a másikat augusztusban egy békéscsabai közjegyző. Idén februárban az Eximbank 2,5 millió eurót hitelezett a cégnek, azzal együtt zálogjog került a gyár berendezéseire, korábban pedig az MKB Bank hitelezett kétmillió eurót, és zálogosította a 2019-es és 2020-as szerződéses bevételeket". Azt is hozzátették: a Nyíregyházi Törvényszék idén augusztus 31.-én indított csődeljárást a Bourgogne Gastronomie Kft. ellen.

Senkinek nem tűnt fel?

Úgy látszik, akkoriban senkinek nem tűnt fel - vagy nem izgatta - hogy - mint az Mfor.hu kiderítette, már az alapkő-letétel évében, 2017-ben megindult egy végrehajtás a cég ellen, amit a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának Hátralékkezelési Osztálya indított el. Majd 2020. januárjában indították el a következő végrehajtást, szintén a NAV. Ez a procedúra fél évvel később, június elején zárult le. Jelenleg is folyamatban vannak végrehajtások a cég ellen. Az egyiket idén februárban indította el a NAV, a másikat pedig augusztus elején egy békéscsabai közjegyző. 

Az épületek környéke elvadult, felverte a gyom - ahogy az a fotókon is ól látható. A Nemzeti Cégtárban olvasható, hogy az anyacég, a zalaszentgróti Bourgogne Gastronomie Kft. csődeljárás alatt áll. Kisvárdán a szóbeszéd szerint több mint 3 havi bérrel tartozik a cég a dolgozóknak.

Telefonon kerestük  a kisvárdai polgármestert, Leleszi Tibort is az ggyel kapcsolatban, de megtudtuk, ő, a jegyző és az alpolgármester is továbbképzésen vannak.

Kisvárdacsigagyár

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés