Meghátrált a minisztérium a vendéglátók dühét látva

hvg.hu

2021.10.13. 08:20

Meghátrált a minisztérium a vendéglátók dühét látva
Illusztráció: étterem.hu

A szakma 90 százaléka betarthatatlannak ítélte a rendeletet.

Hirdetés

Hirdetés

Pár napja derült ki a cukrászok és vendéglátósok számára, hogy egy már szeptember 1-je óta érvényes miniszteri rendelet szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését és felszolgálását kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. Ezt a szakma 90 százaléka betarthatatlannak tartotta. A minisztérium, bár szakmai szervezetekkel történt konzultációra hivatkozott, „az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve” gyors módosítást ígért.

Ez jelent meg október 12-én, kedden késő este a Magyar Közlönyben - szúrta ki a hvg.hu. Eszerint cukrászati készítményeket, süteményeket, fagylaltot, valamint meleg és hideg ételeket, italokat „nem önálló tevékenységként” szakképesítés nélkül is lehet készíteni. Egyáltalán nem vonatkozik a képesítési előírás a következőkre: „a forgalmazás helyén előállított grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal, lángos-, palacsintafélék, meleg és hideg szendvicsfélék, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előrecsomagolt élelmiszerek, valamint az italok” készítése és kiszolgálása.

Ezen kívül minden, más területekre is vonatkozó és újonnan elrendelt szakképesítési előírásnak is csak 2023 végéig kell megfelelni.

vendéglátás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés