Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizennégymilliárdos bírság a nyíregyházi Bige Lászlóéknak

| 2021. 10. 22. | 15:25:00
Az összeget a kartellel érintett áruk értékesítése alapján állapították meg.
Tizennégymilliárdos bírság a nyíregyházi Bige Lászlóéknak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata szerint a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, továbbá a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására; a nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

A GVH október 22-i közleményében jelezte: a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó- és forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább azokat. A cégcsoport emellett a külföldről történő beszerzés korlátozása érdekében jelentős évi minimum-vásárlásmennyiséget, továbbá kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak.

[Beillesztett cikk: Bige László: egyszer „hálás” leszek mindezért]

Mint írták, a Nitrogénművek Zrt. üzemelteti Magyarország egyetlen műtrágyagyárát, a hazai piacon így csak az import jelenthet számára versenyhelyzetet. A versenyhatósági eljárás feltárta, hogy a cégcsoport olyan komplex megállapodásrendszert alakított ki a stratégiai partnereivel, amely gátolhatta a vevőkért folytatott versenyt.

A versenyfelügyeleti eljárásban összesen 11 hazai cég volt érintett – olvasható –, ebből kettő vétlennek bizonyult. A kartellező kilenc vállalkozás közül kettő elismerte a jogsértést és együttműködött a versenyhatósággal. Az együttműködő cégek egyike a hatályos szabályok szerint a bírság teljes elengedésében, másikuk pedig csökkentésben részesült, így nyolc vállalkozás kapott bírságot a jogsértésekért.

[Beillesztett cikk: Bige László Orbán Viktor ellen bárkit támogat]

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés