Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Komoly áremelkedésről beszélt a malomipari vezető

| 2022. 05. 31. | 18:59:00
A búza és a liszt ára is szóba került.
Komoly áremelkedésről beszélt a malomipari vezető
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kenyérgabona hazai és világpiaci árának alakulása, a várható termésminőség és a búza tápanyagellátása volt a Debreceni Egyetemen rendezett XXIX. Búzatanácskozás témája; Magyarországon lesz elegendő búza, de a gabona rekordmagas ára az élelmiszerek jelentős drágulását fogja okozni a közeljövőben – hangzott el az Unideb.hu tudósítása szerint.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a világ és a hazai piaci folyamatokat elemezve arról beszélt, hogy kritikus időszakot él át a búzatermelés a világpiacon. – A világon évente 790 millió tonna búzát termelnek. Az import- és exportfolyamatok során 150-160 millió tonna gabona cserél gazdát, ebből az orosz és az ukrán termelők 55-58 millió tonna gabonát visznek a piacokra. Elsősorban a fejlődő országok importálnak tőlük. Az orosz-ukrán háború azonban pánikvásárlásokat okozott a világpiacon, amelynek árfelhajtó hatását mi is megérezzük – mondta, hozzátéve: a búza tavalyi tonnánkénti ára 62 ezer forintról 135–140 ezer forintra változhat.

Jelenleg 140 forint egy kiló búza felvásárlási ára, ez azonban azt jelenti – folytatta –, hogy a boltok polcaira 300 forint/kg-os áron kerülhet a liszt. A mintegy 40 százalékos áremelkedés júliustól várható, amely később jelentősen befolyásolja majd a malom- és a sütőipar árait – hangsúlyozta Lakatos Zoltán.

Pepó Péter, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézetének egyetemi tanára közölte: az aszályos időszak miatt az idei búzatermés várhatóan elmarad a tavalyitól. A terméskiesés nem veszélyezteti hazánk gabonaellátását, hiszen a Magyarországon megtermelt 5 millió tonna búzából, mindössze 2,5 millió tonna kenyérgabonát használunk fel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés