Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A pálinkát is elérte a drágulás

| 2022. 10. 24. | 13:31:00
Emelkedő költségek, piacromboló zugfőzdék.
A pálinkát is elérte a drágulás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Költségeik emelkedésével küzdenek a kereskedelmi pálinkafőzdék, ráadásul ellenőrzés híján a zugfőzdék zavarják a legális piacot. A kereskedelmi főzdéknek jelentős áremelést kellene végrehajtaniuk, de a piaci realitások alapján várhatóan csak a szerintük szükséges mérték felével drágul a pálinka.

A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) által képviselt főzdék egy része nem vásárolt fel gyümölcsöt, részben mert vannak főzdék, amelyek értékesítési csatornái a Covid időszakában megszűntek, vagy jelentősen beszűkültek, ezért jelentős készletekkel rendelkeznek – írja a Világgazdaság.

Egyes főzdéknek pedig a Covid, illetve az elmúlt időszak gazdasági hatásai következtében sajnos olyan mértékű likviditási gondjaik keletkeztek, amelyek miatt nem tudtak újabb gyümölcsöket felvásárolni – mondta el a VG érdeklődésére Mihályi László, a PNT elnöke.

Azok a főzdék, amelyek vásárolnak, azért teszik, mert népszerű az adott gyümölcsfajtából főzött pálinkájuk, vagy új termékkel akarnak megjelenni a piacon. Így idén a sárgabarack mellett vettek málnát, fekete ribizlit, fekete berkenyét és a hagyományos alapanyagokat, mint a szilva, birs, cseresznye, cigánymeggy, alma. A gyümölcsvásárlást negatívan befolyásolhatta a jövőbeni bizonytalanságok egyre növekvő árnyéka, az energiaválság hatására már látható a vendéglátóipari egységek megszűnése, és ha elkezdődik az éttermek, szállodák tömeges bezárása, akkor a pálinkaszektor ismét lehetetlen helyzetbe kerül, éppen úgy, mint a Covid-lezárások idején. Akkor pedig nincs értelme sok gyümölcsöt vásárolni – mondta a PNT-elnök

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés