Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan keressünk megbízható partnereket vállalkozóként?

| 2023. 01. 27. | 17:50:00
XXX
Hogyan keressünk megbízható partnereket vállalkozóként?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Manapság úton-útfélen szakértőkkel és magasan kvalifikált szakemberekkel találkozhatunk, ám sokszor csak a közös munka során derül ki, hogy valóban profi potenciális vállalkozótársról van-e szó. Sajnos azonban többször csalódnunk kell – azaz nem egyszerű megbízható, stabil partnereket találni. Most mutatunk néhány tippet, amelyek segítenek, hogy ne nyúljunk mellé, ha vállalkozói partnerekről van szó!

Tippek, hogy megbízható partnert találjunk

Nézzük, milyen lehetőségeket érdemes kiaknázni, amikor a vállalkozásunk bővítéséről – vagy akár elindításáról – van szó.

1. Látogassunk el üzleti eseményekre!

A különböző konferenciák, szakmai találkozók mind alkalmasak a kapcsolatépítésre, illetve ismertségünk növelésére. Ilyen esetben lesz lehetőségünk az első személyes benyomások alapján dönteni, láthajtuk, hogy szimpatikus-e a másik fél és hogy el tudjuk-e képzelni a közös munkát.

De ma már nem is feltétlenül kell kitennünk a lábunkat otthonról vagy az irodából, hiszen rengeteg eseményen részt vehetünk online is, ahol szintén van lehetőségünk a kapcsolatépítésre. Emellett akár a szakmai közösségimédia-csoportok is alkalmat teremthetnek az eredményes kapcsolódásra, bár ez egy jóval személytelenebb közeg, mint a személyes részvételt igénylő rendezvények.

2. Folytassunk eszmecserét!

Ha felmerül egy megoldandó probléma, például új munkaruha-beszállítót keresünk vagy szükségünk lenne egy profi marketingesre, akkor első körben kérdezzük meg az ismeretségi körünket! Lehet, hogy hamar lesz is egy olyan cégajánlás a birtokunkban, amiben megbízhatunk. Ezután már csak fel kell keresnünk a vállalkozást a lehetséges együttműködés kapcsán, és megtalálni a közös nevezőt. A személyes vélemények, tapasztalatok egy-egy cég szolgáltatásaival kapcsolatban nagyban befolyásolhatják döntésünket arra vonatkozóan, hogy kit bízunk meg bizonyos feladatokkal.

3. Folytassuk a tanulást!

Amikor hosszú, kitartó keresgélés ellenére sem találunk megfelelő partnert vagy többször csalódtunk már az üres ígéretekben, akkor eljöhet az ideje, hogy mi magunk sajátítsuk el az adott tudást, amennyiben ez lehetséges. Fejlődni mindig lehet, és még az is előfordulhat, hogy később vállalkozásunk szolgáltatásai közé is felvesszük azt, amit egyszer kényszerből megtanultunk. Ilyen lehet például egy manapság igen hasznos közösségimédia-menedzser képzés, amiből szinte bárki profitálhat. És itt még szót sem ejtettünk arról, hogy egy-egy továbbképzésen is szert tehetünk vállalkozásunk szempontjából hasznos kapcsolatokra!

4. Alaposan nézzük meg a referenciákat!

Szinte minden cég feltünteti a honlapján vagy a közösségimédia-felületein korábbi munkáit, amelyekre büszke – ezeket mindenképp nézzük meg. Ha nem találunk sehol sem referenciát, akkor bátran kérjünk be a kiszemelt cégtől e-mailben, a profiknak ez sem fog gondot okozni.

5. Olvassuk el a véleményeket!

Több felületen is hagyhatnak egy-egy cégről véleményt a korábbi vásárlók vagy szolgáltatást igénybevevők. Ezeket olvassuk végig, sok hasznos információt le tudunk majd szűrni belőlük! Legyen szó munkaruhát gyártó vállalkozóról vagy egy reklámcégről, biztosak lehetünk abban, hogy már valaki írt róluk értékelést vagy a közösségi médiában vagy a legnagyobb keresőoldalon.

6. Teszteljük, hogy működik-e a közös munka!

Költségesebb, de hamarabb tisztábban is láthatunk, ha néhány potenciális partnerrel elvégeztetünk egy kisebb próbamunkát, esetleg kiszervezünk egy olyan tevékenységet, aminek a határideje nem olyan sürgető. Ha terméket vásárolnánk, akkor pedig tudunk próbadarabot rendelni, aminek a minőségét így könnyedén felmérhetjük.

Kereshetünk máshol is…

Ha nem jutunk egyről a kettőre egy-egy kiszervezendő feladat kapcsán, mert nincs megfelelő partnerünk, akkor érdemes a cégszervezeten belül is keresgélni. Értékeljük a már meglévő kollégákat, és az ígéretes dolgozóknak szervezzünk egy továbbképzést! Ez később többszörösen visszahozhatja az árát, ráadásul nagy könnyebbséget is jelent, ha nem kell tovább keresgélnünk egy megfelelő partnert. Nem is beszélve arról, hogy plusz juttatásokkal és a fejlődés lehetőségével remekül motiválhatjuk a nálunk dolgozókat a közös előrehaladásban.

A megbízható vállalkozói partnerek megtalálása nagyobb kihívás lehet, mint elsőre gondolnánk, hiszen igazán csak a közös munka során szerezhetünk egymás szavahihetőségéről tapasztalatot. Azonban megkönnyíthetjük dolgunkat, könnyebben tudunk a potenciális partnerek között szűrni, ha a fenti tippeket alkalmazzuk – olvassunk véleményeket, kérdezzük meg barátainkat, kérjünk be referencia- vagy próbamunkát, a fáradozásaink megtérülnek majd!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés