Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így állunk a horvát vendégéjszakákkal

| 2023. 01. 02. | 15:24:00
Délnyugati szomszédunknál immár az euró a fizetőeszköz.
Így állunk a horvát vendégéjszakákkal
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tavaly 18,9 millió turista látogatott Horvátországba és 104,8 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 37 százalékkal, a vendégéjszakáké 25 százalékkal volt több az előző évinél – közölte január 2-án a horvát turisztikai minisztérium, az általa elindított eVisitor rendszer adatai alapján. A látogatók száma 9 százalékkal, a vendégéjszakák száma négy százalékkal marad el a 2019-es, pandémia előtti rekordév adataitól.

A legtöbb vendégéjszakát a németek töltötték el (24,9 millió), őket a szlovénok (10,1 millió), az osztrákok (8,2 millió), a lengyelek (6,7 millió), a csehek (6 millió), az olaszok (4,2), a britek (3,7), a szlovákok és hollandok követték (egyaránt 3,3 millió).

Horvátország 2023. január elsején – huszadik – országként csatlakozott az euróövezethez, valamint a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált.

Az eurót használó uniós tagállamok tanácsa 2022. június közepén állapodott meg arról, hogy Horvátország az euró bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel. A tagországok pénzügyminiszerei megállapították azt az árfolyamot, amelynek alapján a kuna euróvá konvertálódik. Az Ecofin az euró és a horvát kuna közötti átváltási árfolyamot 1 euróra vetítve 7,53450 kunában határozta meg. Horvátországban az árakat szeptembertól kunában és euróban is ki kellett írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. A kunát költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés