Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megéri a munkavállalókba fektetni 

| 2023. 01. 24. | 15:34:00
XXX
Megéri a munkavállalókba fektetni 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az igazán sikeres vállalkozások törekednek a munkavállalók megtartására. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyekkel a dolgozók megtartása professzionális lehet.

Nem érdemes a fluktuáció hullámain szörfözni, hiszen az új munkaerő nemcsak bérköltséggel jár, hanem a betanításhoz szükséges kiesett idővel és pénzzel is számolni kell. Ahhoz pedig idő kell, hogy az új dolgozó belerázódjon a feladataiba. Ráadásul a toborzás és a kiválasztás is komoly összegekbe kerül, és egyáltalán nem biztos, hogy az új kolléga beválik. A fluktuáció csökkentése mellett érdemes a HR-es folyamatokat automatizálni, például a Billingo segítségével.

A megbízható és hatékony munkaerő megtartása fontos 

Nem kell feltétlenül minden munkavállalóhoz ragaszkodni, azonban a megbízható és hatékony munkaerő megtartása fontos feladat. Megfelelő menedzseléssel megtérül ez a folyamat, még akkor is, ha nagyobb pénzráfordítással és befektetett energiával jár. Ráadásul az emberi oldal sem elhanyagolható. Hogy lehet motiválni a dolgozókat? 

Fontos az anyagi jólét megteremtése, tehát a megfelelő mértékű fizetés. Továbbá fontos szerepe van a motiváló munkarendnek illetve annak is, hogy a dolgozó a munkakörének megfelelő feladatokkal foglalkozzon, amelyhez biztosítva van számára a szükséges védőfelszerelés vagy munkaruha, amennyiben szükséges. 

Megfelelő legyen a cégnél a belső kommunikáció

Hasznos tanács a dolgozók motiválása szempontjából, hogy megfelelő legyen a cég belső kommunikációja és a céges kultúra kialakítása. Mindemellett olyan elemekre is szükség van, mint a home office lehetősége, a céges autó, a targoncavezetői jogosítvány térítése, a bölcsődei támogatás, az utazási költség térítése, stb.

Továbbá törekedni kell arra, hogy izgalmas kihívásokat kapjanak a munkavállalók, hiszen ezzel elérhető, hogy a hasznos munka és a termelékenység magasabb minőségű legyen. Díjazni is lehet a kihívások teljesítését, például ha a cég elér egy bizonyos célt, járhat érte jutalom a munkavállalóknak.

Nem csupán egy-egy akcióban kell gondolkodni, hanem többéves stratégiában

Ha a cégvezető szeretné fejleszteni a munkavállalói élményt, és vonzó munkahelyet teremteni, akkor nem csupán egy-egy akcióban kell gondolkodni, hanem többéves stratégiában. Elengedhetetlen a folyamatos kommunikáció, be kell vonni a kollégákat a döntésekbe. Továbbá fontos, hogy a cégvezetés megfelelően kommunikáljon az erősségekről és a gyengeségekről egyaránt. Előbbit gondozni kell, míg az utóbbit fejleszteni a kollégákkal együtt.

Vezetőként érdemes részt venni kommunikációs tréningen, mellyel megkönnyíthető a megfelelő kommunikáció megteremtése. Tisztában kell lenni azzal, hogy a vezető felel az embereiért, hozzá tartozik a jóllétük. Az elégedett, motivált és jól teljesítő munkavállalók esetében kisebb lesz a fluktuáció, így nem kell extra költségekkel számolnia a cégnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés