Hirdetés

Hirdetés

Az elemzők szerint emelkedni fog az olajár

MTI

2023.03.13. 15:56

Az elemzők szerint emelkedni fog az olajár
A kép illusztráció. (Fotó: freepik.com)

Gázt viszont olcsóbban vásárolhatunk – áll az előrejelzésében.

Hirdetés

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő növelte előrejelzését a jövő évi olajárra és az idei gázárra.

A Fitch Ratings honlapján március 13-án közzétett adatok szerint a nemzetközi hitelminősítő 2024-re és 2025-re a korábbinál magasabb olajárra számít, mert a geopolitikai problémák nem enyhültek.

A hitelminősítő nem változtatott viszont az északi-tengeri Brent olajfajta idei árára és a hosszú távú olajárra vonatkozó feltételezésein. Indoklásuk szerint a piac jelenleg nagyjából kiegyensúlyozott Kína fokozatos újranyitása ellenére, ami potenciálisan növelheti a keresletet, miközben az orosz olajexport – az eddig jelentős csökkenés után – nőhet az átirányítások miatt. A Fitch hosszú távon az energiaátállás miatt kereslet-csökkenést feltételez.

A Fitch idei előrejelzésében 85 dolláros hordónkénti Brent-olajár és 80 dolláros WTI-olajár szerepel, 2024-re pedig a korábban feltételezett 65 dollár helyett 75 dolláros Brent-árszintet, a korábbi 62 dollár helyett pedig 70 dolláros hordónkénti WTI-árat jelez előre.

A Fitch Ratings egyúttal a korábbi becslésben szereplő ezer köblábankénti 40 dollárról 20-ra csökkentette az európai TTF gázár idei évi előrejelzését és az amerikai Henry Hub idei és jövő évi gázár-előrejelzéseit is, ezer köblábanként 5 dollárról 3,5 dollárra. A lépést az európai kereslet gyengülésével, a bőséges LNG-készletekkel, a tárolókban lévő átlagosnál magasabb gázszinttel és azzal indokolták, hogy várakozásaik szerint növekedni fog a termelés az Egyesült Államokban.

A Fitch Ratings elemzői arra számítanak, hogy 2023-ban az európai piac kiegyensúlyozott lesz, bár az árak volatilitása továbbra is fennállhat az LNG globális piacokon való elérhetősége és az ipari és lakossági kereslet visszafogására irányuló további erőfeszítések miatt.
gázárelemzésolajárFitch Rating

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés