Hirdetés

Hatalmas a részvételi arány Nyíregyházán. Nyírbogát viszont mindent visz!

Szabolcsihír

2018.04.08. 19:59

Hatalmas a részvételi arány Nyíregyházán. Nyírbogát viszont mindent visz!
Fotó: Máté János

Estére kiderül, kinek kedvez.

Hirdetés

Hirdetés

Nagy meglepetések lehetnek a szabolcsi 1. választókerületben, ahol Csabai Lászlóné (MSZP-Párbeszéd) nyíregyháza korábbi polgármestere, dr. Szabó Tünde európai és világbajnoki ezüstérmes úszó, a Fidesz-KDNP jelöltje és a jobbikos Lengyel Máté között szoros küzdelem várható. Itt a 2014-18-as ciklusban Petneházy Attila (Fidesz-KDNP), a Móricz Zsigmond színház színművésze volt a képviselő, de ő most nem indult.

Az biztos, hogy a fél hetes adatok alapján a részvételi arány ebben a választókerületben volt a legnagyobb 69,14 százalék. Belehúzott a Bánkiban voksoló 15-ös szavazókör, ahol kora délután még eléggé alacsony volt a részvétel. Most itt a legmagasabb, a jogosultak 82,08 százaléka adta le szavazatát. A szavazókörök többségében 70 százalék körüli vagy fölötti a részvétel, a legkevesebben Nagyszálláson szavaztak, a jogosultak 60,12 százaléka.

A szabolcsi 2-esben, ahol a Fidesz-KDNP színeiben Vinnai Győző indul, aki a megelőző két ciklusban is képviselő volt, illetve 4 évig kormánymegbízott.  Az ő kihívója dr. Fülöp Erik, a Jobbik fellegvárának tekintett tiszavasvári polgármestere. A DK színeiben Helmeczy László szállt ringbe. Ő egyébként korábban felajánlotta, lemond a jelöltségről Fülöp Erik javára, ha a jobbik jelöltje a szabolcsi egyesben visszalép Csabainé javára. Ebbe azonban Vona Gábor pártelnök nem ment bele.

Itt a legtöbben a Könyök utcai szavazókörben adták le voksukat, a jogosultak 79,46 százaléka, míg a legkevesebben Tiszaeszláron szavaztak, a jogosultak mindössze 47,24 százaléka.

A 3-asban valószínűleg dr. Seszták Miklós (Fideez-KDNP) fejlesztési miniszter és a szintén képviselő dr. Gyüre Csaba a Jobbik korábbi alelnöke, jelenleg megyei alelnöke párharca várható. Itt a DK indított jelöltet, Rakóczki Dénesné személyében. A legnagyobb a részvételi arány itt Berkeszen, 76,43 százalék, míg a legalacsonyabb a nagyhalászi 4-esben, 49,64 százalék.

Szabolcsi 4-esben (Vásárosnamény központtal) Tilki Attila (Fidesz-KDNP) négy éve magasan nyerte a választókerületet. A Jobbik jelöltje itt Adorján Béla, a Jobbik megyei elnöke.  A baloldali jelölt Bihari Miklós (MSZP-Párbeszéd). A legtöbben itt Benken szavaztak, 76,34 százalék, Mátyuson 47.95 százalék. Érdekesség, hogy ez a választókerület dobogós az egyéni jelöltek számát tekintve: 29 név szerepelt a szavazólapon.
A szabolcsi 5-ösben (Mátészalka központtal) Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) és dr. Apáti István (Jobbik) között dőlhet el a választás. Jelenleg mindkettő képviselő,első egyéniben, második listán jutott a parlamentbe. A baloldal jelöltje Csomáliné Rácz Erika (DK). Ebben a választókerületben van a mesés vagyon örököséről és a vagyonkezeléssel megbízott Kósa Lajosról elhíresült Csenger, amelyet egyébként a legszívesebben nem emiatt, hanem a Makovecz-épületei miatt látogatnak a turisták. Legtöbben a két baktalórántházi körzetben szavaztak, 84 és 86,36 százalékos részvétellel, legkevesebben Nyírmadán, ahol még az 50 százalékot sem érte el az arány, egészen pontosan 47,53 százalék. S a végére Rápolt, ahol kora délutánig még csak 22-en mentek el szavazni, is belehúzott: a fél hetes adatok szerint a szavazók 59,83 százaléka, 70 helybéli adta le a voksát.

A szabolcsi 6. választókerületben a jelenlegi képviselő, a nyírbogáti Simon Miklós Fidesz-KDNP, a volt pénzügyminiszter, Nyírbátor korábbi polgármestere Veres János (MSZP-Párbeszéd) és Kész Géza, a Kárpátaljáról származó, egy ideje Kállósemjénben élő Kész Géza, a Jobbik választókerületi elnöke között dőlhet el a mandátum sorsa. Kiemelkedően magas a részvételi arány Nyírbogát mindhárom szavazókörében: 84,7, 83,18 és 83,54 százalékkal a nyírbátori 6-os körben a legmagasabb részvételi arány 76,47 százalék. A legkevesebben Szakolyban mentek el a fél hetes adatok szerint, a választók mindössze 49,42 százaléka.

 

 

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés