Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Balhé a nagycserkeszi dinnyeföldön

| 2018. 08. 06. | 11:40:00
Csősz és tolvaj verekedett össze.
Balhé a nagycserkeszi dinnyeföldön
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szabolcs megyei Nagycserkeszen sokan termelnek dinnyét, és természetes, hogy a dinnyeföldeket őriztetik is a gazdák a tolvajok miatt. Az egyik dinnyecsősz tavaly szeptember 1-jén arra lett figyelmes, hogy az általa őrzött területen megjelent két férfi, akik elkezdték a dinnyéket leszedni. A csősz ugyan elzavarta őket, ám a rendőrséget nem értesítette. Kis idő elteltével az egyik tolvaj visszament, és a kunyhója előtt üldögélő dinnyecsőszt felelősségre vonta, sőt többször megütötte és bele is rúgott. A csősz védekezésül felkapott egy karót, és azzal kétszer fejen vágta a tolvajt, aki erre véresen hazament, az édesanyja pedig értesítette a mentőket.

A dinnyetolvaj életveszélyes sérüléseket szenvedett a koponyáján, amik 4-5 hónap alatt gyógyultak meg. A csősz sérülései ugyan 8 nap alatt meggyógyultak, de az ügyészség szerint egyértelmű, hogy a támadójának a szándéka 8 napon túli sérülés okozására irányult, hiszen ököllel ütötte a sértett fejét, illetve többször megrúgta a lábait.

Önvédelem

Az ügyészség a dinnyecsősszel szemben a nyomozást megszüntette, mert az ügyész úgy látta, hogy jogos védelmi helyzetben volt a támadójával szemben.

A törvény szerint ugyanis nem büntethető az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai, vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges. A dinnyetolvaj jogtalanul támadt a csőszre, aki erre semmilyen okot nem adott. Az pedig, hogy egy karóval kétszer megütötte a támadóját, a jogos védelem határain belül maradt.

Az ügyészség határozata ellen senki nem jelentett be panaszt. Ugyanakkor a dinnyetolvaj ellen az ügyészség vádat emelt súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt, amiért a törvény szerint három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügyben ítéletet a Nyíregyházi Járásbíróság fog hozni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés