Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kinyitott a Bencs Villa is

| 2018. 08. 23. | 01:11:00
Nyíregyháza hajdani polgármesterének háza a turizmus és a kultúra szolgálatába állt.
Kinyitott a Bencs Villa is
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Történelminek nevezte a megszépült Bencs Villa átadását Kovács Ferenc polgármester, aki emlékeztetett arra, hogy 2013-ban tűzte zászlajára a város vezetése Nyíregyháza műemléki épületeinek felújítását. Ennek köszönhetően sorra szépülnek meg a megyeszékhely patinás, helyi védelem alatt álló házai, kúriái. Csatlakoztak a programhoz bankok, egyházak, így mostanra több mint 30, a 19-20. század fordulójáról származó épület ragyog eredeti pompájában.

Augusztus 22-én pedig megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Bencs Villa is. Nyíregyháza polgármestere szerint ez egy különleges helyszín, szimbolikus épület a városban. Trianon után, az 1920-as években kezdték el építeni, amikor

Nyíregyháza nagyon nehéz körülmények között óriási fejlődést produkált, köszönhetően Bencs Kálmán polgármesternek (aki 1918-tól 1934-ig, haláláig vezette a várost), a polgári értékrendnek, szellemiségnek és kultúrának – melyre mintaként tekint a mai városvezetés.

A kívül-belül megújult Bencs Villa üzemeltetésével a Móricz Zsigmond Színházat bízta meg a város. Kirják Róbert igazgató elmondta: a közelgő Vidor Fesztivál irodalmi rendezvényeinek egyik helyszíne lesz az épület, szeptembertől rendszeresen tartanak itt programokat, magát az épületet és annak korabeli bútorokkal berendezett szobáit pedig a turisták számára látogathatóvá teszik.

Szabó Tünde, Vidnyánszky Attila és Bencs Kálmán, a polgármester unokája

A megnyitó ünnepségen részt vett Dr. Szabó Tünde az Emberi Erőforrások Minisztérium sportért felelős államtitkára, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, valamint a Bencs és a vele rokon Balla család több tagja is.

A helyi védelem alatt álló Bencs Villa felújítására közel 288 millió forintot nyert az önkormányzat TOP-os pályázaton.

A projektben nagy hangsúlyt kapott a minőségi turizmus feltételeinek kialakítása és egy olyan attrakció létrehozása, amely színesíti a város turisztikai kínálatát, kulturális programkínálatát, új élményelemekkel gazdagítva, és hosszabb üdülésre ösztönözve ezzel a turistákat.

A villa külső megjelenésében teljességgel megőrizte az eredeti formáját, belső tereiben korabeli enteriőrök - melyek berendezéséhez a Jósa András Múzeum munkatársai nyújtottak segítséget - váltakoznak az új igényeket kielégítő, korszerű anyagokkal, technikákkal. Az állandó kiállítás mellett az épület otthont ad időszaki kiállításoknak, irodalmi esteknek, kamaraszínházi előadásoknak.

A villát korábban jól ismerők még szokják a megújult belső tereket, keresik a régi falakat, képeket, berendezési tárgyakat. Az új villában kinyíltak a terek: a földszinten 60 férőhelyes rendezvénytermet alakítottak ki, kis kávéház, melyekhez szervesen kapcsolódik a villa déli és keleti oldalán lévő, földszinti terasz.

Az emelet teljes átalakításával egy korabeli bútorokkal berendezett dolgozószoba, szalon, női szoba, könyvár fogadja a vendégeket, a padlástérben pedig alkotóműhelyt alakítanak ki.

Megszépült a kert is, az ingatlan pedig két utcára nyílik, a Sóstói útra és a vele párhuzamos Botond utcára.

Az ünnepélyes megnyitót a hajdani polgármester unokájával, Bencs Kálmánnal és Nyíregyházán élő rokonával folytatott beszélgetés színesítette, de színpadra lépett a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila is, aki a Beregszászi Színház Nyíregyházához fűződő, még Verebes István igazgatósága idejére datálható, régi, jó kapcsolatairól is mesélt, illetve arról, hogy már tervezi, mit hoz a Nemzeti Színház jövőre a szabadtéri színpadra, illetve a VIDOR Fesztiválra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés