Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egymondatos tüntetés Budapesten

| 2018. 10. 14. | 19:54:00
A hajléktalanság kriminalizálása ellen vonultak ki.
Egymondatos tüntetés Budapesten
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Város Mindenkié érdekvédő csoport szervezésében tüntetnek a Kossuth téren. Erős mondatokkal - írja a hvg.hu.

Hétfőn lép hatályba a szabálysértési törvény legutóbbi módosítása, amely minden eddiginél szigorúbban bünteti a közterületen élő hajléktalan embereket. A 2018 nyarán módosított Alaptörvény ugyanis kimondja:

Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás.

A hétfőn hatályba lépő törvény szerint, ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, akkor a börtönt kockáztatja. A törvény értelmében, ha a hatóság három hónapon belül negyedjére szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, vagy első felszólításnál a hajléktalan ember nem hagyja el a helyszínt, nem megy be szállóra, akkor megindítja a szabálysértési eljárást, ami után 72 órára azonnal őrizetbe veszik az illetőt, ezt követően pedig a bíróság dönthet az azonnali elzárásról is. 

Kortárs írók, színészek, rendezők, riporterek és civilek közösen tiltakoznak a törvény hatályba lépése előtt egy nappal „Egy mondat.” címmel.

Az akciót szervező, a hajléktalanság kriminalizálása ellen 2010 óta küzdő, A Város Mindenkiért elnevezésű érdekvédő csoport kortárs magyar írókat, költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat kért meg arra, hogy egyetlen mondatban reagáljanak a módosított alaptörvény inkriminált mondatára. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés