Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ilyen lesz a Bessenyei és a Benczúr tér

| 2018. 10. 02. | 17:59:00
Felújították az „ikreket”.
Ilyen lesz a Bessenyei és a Benczúr tér
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A múlt század fordulóján adták át a mostani Benczúr és Bessenyei teret Nyíregyházán. Akkor még másképp hívták őket, és a névadók szobrai sem álltak a két parkot elválasztó, mai Széchenyi utcán.

Sőt, Vénusz - akit a helyiek bíráltak is eleget a meztelenkedéséért a szemérmesebbek, előfordult, hogy fel is öltöztették - is csak később került ide. Hogy a sokszor vallási színezetet is öltő vitának véget vessen, a város akkori, ünnepelt költője, Vietórisz József megírta A gárdista kacagánya című versét, melyet e három szobor ihletett.

A közel százhúsz éves tereket idén kezdte el felújíttatni a város önkormányzata. Egész nyáron folyt a munka, a beruházás most a végéhez közeledik. A korábbi, salakos sétányok innen is eltűntek, az utcabútorokat újakra cserélték. Az átfogó rekonstrukció részeként szökőkutakat építettek, és a kocogókra is gondoltak, amikor a színház előtt, a Bessenyei téren rekortán pályát alakítottak ki.

Felújították a játszóteret is a Benczúr téren, ámbár azzal kapcsolatban többen megjegyezték a közösségi oldalon, hogy egy új játszóteret felújítani nem feltétlen szükséges.

A rekonstrukció hamarosan befejeződik, de igazából csak jövő tavasszal derül ki, amikor a virágok is nyílnak, a fák újra kilombosodnak, hogy a nyíregyháziaknak tetszik-e a beruházás, jobb lett-e a modern arculat, vagy szerencsésebb lett volna megőrizni azt a hangulatot, amely még Krúdy korát idézte.

Meglátjuk.

Annyit azért még megjegyeznénk: a beton ufók és a szétszórt kockák funkcióját egyelőre keressük (ülésre tervezték őket, de pont arra nem alkalmasak). Utóbbiak a Kossuth téren sem nyerték el a városlakók tetszését, de úgy látszik, a tervezők valamiért ragaszkodnak hozzá - vagy volt még belőle raktáron.

Cs.K.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés