Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ilyen cigányprímása csak egy volt Nyíregyházának

| 2018. 11. 26. | 12:58:00
Értékes estén mutatják be.
Ilyen cigányprímása csak egy volt Nyíregyházának
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Folytatódik az Értékes esték programsorozat december 7-én Nyíregyházán. A nyíregyházi nemzeti értékek közé a város híres cigányprímásának munkássága is bekerül.

A „Nyírség varázshegedűse” híres cigányzenész család sarja, 1849-ben született. Krúdy szerint ő ismertette meg a nyíregyháziakkal a „Repülj fecském ablakára …” és a „Lehullott a rezgőnyárfa …” kezdetű dalokat, melyek közül az utóbbi Erzsébet királyné kedvenc dala is volt.

Krúdy szerint, ha Benczi nem itt muzsikált „nem számított városnak Nyíregyháza”. Úgy vélte: Szabolcs vármegyének „két híressége Jósa, a zseniális orvos és Benczi Gyula, a hegedűvirtuóz” volt.

A város kulturális életében is maradandót alkotott, hiszen zenekarának játékával nyílt meg a színház 1894-ben és ők köszöntötték a millenniumi esztendőt is.

Zenekarával Európa-szerte felléptek, így tapsolt nekik Berlin, Brüsszel, Párizs, Bordeaux, London, Stockholm közönsége. A cári udvarba is eljutottak és a walesi herceg előtt is sikeresen szerepeltek, de legszívesebben mégis itthon, Nyíregyházán játszott a bandájával.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés