Hirdetés

Ha fél éjszaka egyedül az utcán – hívja ingyen a Hazakísérő telefont!

szabolcsihir.hu

2018.11.07. 10:49

Ha fél éjszaka egyedül az utcán – hívja ingyen a Hazakísérő telefont!
A kép illusztráció.

Biztonságérzetet nyújthat.

Hirdetés

Hirdetés

Nem mindennapi kezdeményezés a Hazakísérő telefon, amiről egyelőre kevesen tudnak. A Magyarországon tavasszal elindult szolgáltatás azoknak segít, akik félnek éjszaka, egyedül hazamenni.

A megnyugtató beszélgetés mellett akár az útvonalunkat is tudják ellenőrizni, és ha baj van, azonnal értesíti a hívott fél a rendőrséget.

A november 5-től ingyenesen hívható +3680-442-422-es telefonszámot az illető felhívja, elmondja, hol van és merre tart, és elbeszélgetnek magyarul, angolul vagy akár németül is. A hívásokat Molnár Csiki Maren fogadja. Idáig elég volt egyszerre egy hívásfogadó, de ha többre lesz szükség az se baj, egyszerre 5-en tudnak segítséget nyújtani.

A hívásokat pénteken, szombaton és mukaszüneti napok előtti estéken 22-től hajnali 4-ig, a hét többi napján 21-től 2-ig fogadja Maren.

A beszélgetés kezdetén elkérik a hívó telefonszámát, tartózkodási helyét és úti célját. Ezután figyelmeztetik a telefonálót, hogy mindig legyen figyelmes, ne feledkezzen bele a beszélgetésbe és figyelje az utcaneveket. Telefonálás közben Maren megkeresi a térképen az indulási és érkezési pontokat, majd beszélgetés közben folyamatosan kérdezi, merre jár az illető és azt ellenőrzi a térképen.

Fontos, a Hazakísérő telefon nem tud megakadályozni egyetlen támadót sem az elhatározásában, hiszen a bűnözők nem riadnak vissza attól, ha a kiszemelt áldozat beszél valakivel.

A Hazakísérő telefon már több országban is bevált; Maren az inspirációt egy riportból merítette, amelyből kiderült: Berlinben és Stockholmban már működik hasonló szolgáltatás és mindkét helyen önkéntesek végzik a munkát, Svédországban a rendőrséggel együttműködve. Maren bűnügyeket tanulmányoz hobbiból, a szexuális sorozatelkövetők tettei, motivációi, a bűncselekmények pszichológiája érdeklik.

Igazán veszélyes szituációból nem kapott még hívást, de azt tanácsolja, ha tényleg baj van, ne is őt hívják, hanem a rendőrséget. A telefonálók inkább óvatosságból, elővigyázatosságból keresik, ő pedig szívesen segít bárkinek, önkéntes alapon.

A megszokott +3630-899-3465-os telefonszám 2019. május 31-ig továbbra is elérhető.
ingyenesHazakísérő telefon

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés