Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Párját ritkító beruházás Nyíregyházán

| 2018. 11. 06. | 16:50:00
A robotok próbálgatása mellett hímezni is lehet.
Párját ritkító beruházás Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták az ország első digitális közösségi alkotóműhelyét november 6-án a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban, a modern informatikai-technológiai eszközökkel és robotokkal felszerelt műhelyt mintegy 500 millió forintból alakították ki a nyírségi megyeszékhelyen.

Az eseményen Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta, az alkotóműhellyel új tanulási tér jött létre, amelytől a teljes szakképzés megújulása várható, segítségével pedig új oktatási formák terjednek el.

Ez az újdonság az ország negyvennégy szakképzési centrumában egy éven belül elérhető lesz – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hozzátette, a speciális oktatási térben a modern technológia és a hagyományos szakmák ötvöződnek, lehetőséget adva a diákoknak például a kísérletezésre és készségeik fejlesztésére. Elmondta, a digitális tanműhelyeket az iskolában tanuló diákok mellett az érdeklődő fiatalok és felnőttek is igénybe vehetik, a pályaorientációs programok alkalmával az óvodások és az általános iskolások is használhatják.

A centrumokban úgy lehet tanítani, hogy a gyerek észre sem veszi, hogy tanul, a tanárok egyfajta mentorrá válnak, akik nemcsak oktatnak, hanem az alkotás folyamatát irányítják – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A nyíregyházi digitális alkotóműhelyben az érdeklődők a robotika és a programozás mellett több hagyományos szakmát is kipróbálhatnak, például a hímzést, a varrást vagy az esztergályozást.   Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója az MTI kérdésére elmondta, a 300 négyzetméteres műhelyben a modern technológiát drónok, kisebb-nagyobb programozható robotok, számítógépek és okoseszközök képviselik. A tanórákon kívül műhelynapokat, tehetséggondozó és pályaorientációs foglalkozásokat, szakköröket, illetve családi napokat szerveznek az érdeklődők számára. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés