Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

25 éve halt meg az első szabadon választott miniszterelnök

| 2018. 12. 13. | 19:41:00
Az Antall-kormány fogadtatta el és hajtotta végre az átalakulást elősegítő törvényeket, a gazdaságot pedig növekedési pályára állította a ciklus végére.
25 éve halt meg az első szabadon választott miniszterelnök
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Negyedszázada hunyt el Antall József politikus, könyvtáros, orvostörténész, muzeológus, a harmadik magyar köztársaság első miniszterelnöke, a rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnök.

Kisnemesi család sarja volt, Pestújhelyen, 1932. április 8-án született, és Budapesten halt meg 1993. december 12-én.

A budapesti Piarista Gimnáziumban tanult, ahol 1950-ben érettségizett. Diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karán szerzett, bölcsészdoktori disszertációját Eötvös József politikájáról valamint az 1867-es kiegyezés előkészítéséről írta.

Politikus pályára készült

Már 16 évesen eldöntötte, hogy politikai pályára lép, ám erre sokáig nem volt lehetősége.

Pályakezdőként a Magyar Országos Levéltárban, majd a Pedagógiai Tudományos Intézetben dolgozott. 1955-ben az Eötvös József Gimnáziumban kezdett tanítani, ahol 1956 októberében a forradalmi bizottság élére került. Részt vett a kisgazdapárt újjászervezésében és a Keresztény Ifjú Szövetség megalapításában. A forradalmat követően a szovjet és a magyar hatóságok többször őrizetbe vették, szabadlábra helyezése után is folyamatosan kihallgatták és vizsgálatot folytattak ellene, ennek ellenére továbbra is taníthatott. 1957-ben a Toldy Ferenc Gimnáziumba helyezték át fegyelmi eljárással, ám 1959-ben politikai magatartása miatt végleg eltiltották a pedagógusi pályától.

A politikához 1988-ban tért vissza, Csoóri Sándor hívására kapcsolódott be az MDF munkájába, a párt rendezvényein 1988 elejétől vett részt. Az Ellenzéki Kerekasztal 1989. március 22-én jött létre, s az akkor már pártszerűen működő Magyar Demokrata Fórum Antallt is delegálta a megbeszélésekre. Számos indítványa, kompromisszumkészsége, szakmai felkészültsége tette egyre ismertebbé.

15 millió magyar miniszterelnöke

Antall Józsefet 1989. október 21-én elsöprő többséggel választották meg a küldöttek a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnökévé, majd a párt miniszterelnök-jelöltjévé. Az 1990-es választások győztese az MDF lett, így május 23-án ő alakíthatott kormányt. Aznap este az Országgyűlés 219 igen, 126 nem és 8 tartózkodással választotta meg a Magyar Köztársaság miniszterelnökévé. Lélekben, érzésben tizenötmillió magyar miniszterelnöke kívánt lenni.

Koalíciót kötött a kisgazdákkal és a kereszténydemokratákkal, kormányával megteremtette az átalakulás politikai, gazdasági és külpolitikai feltételeit. Az Antall-kormány fogadtatta el és hajtotta végre az átalakulást elősegítő törvényeket, a gazdaságot pedig növekedési pályára állította a ciklus végére.

 

1990 nyarán rákot diagnosztizáltak nála, s bár sikeresen megműtötték, betegsége kiújult, így a ciklust már nem tölthette ki, 1993 december 12-én elhunyt. Halála előtt egy nappal Göncz Árpád a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét adományozta neki.

A miniszterelnöki székben Boross Péter követte.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés