Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tömegközlekedésről is döntöttek Nyíregyházán

| 2018. 12. 20. | 13:44:00
Idei utolsó ülését tartotta a megyeszékhely képviselő-testülete, melyen a szerda esti tüntetés is szóba került.
A tömegközlekedésről is döntöttek Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(cikkünk folyamatosan frissül)

Több mint harminc napirendi pont szerepelt a nyíregyházi képviselő-testület csütörtöki ülésének napirendjén, köztük a tömegközlekedést a városban eddig is biztosító ÉMKK Zrt-vel kötendő személyszálítási szerződés is. Intézményvezetői pályázatok kiírásáról is döntöttek, naperőművek telepítését engedélyezték, és szóba került az ülésen a szerda esti tüntetés.

[Beillesztett cikk: Tüntettek a sajtószabadságért Nyíregyházán]

Mielőtt azonban munkához látott volna a képviselő-testület, Kovács Ferenc polgármester a testület nevében elismeréseket adott át. Bencs László emlékérmet kaptak töben is, elsőként a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület a példaértékű támogatásért, melyet a kórház és alapítványok számára nyújt. Az elismerést Lakatos Tibor elnök vette át. Ugyanebben a kitüntetésben részesült Balázs Ildikó vezető védőnő. (A több kitüntetett névsorát később közöljük).

Sürgősségi indítvány

Az elismerések átadása után Kovács Ferenc polgármester bejelentette: napirend előtt Lengyel Máté (Jobbik) sürgősségi indítványt nyújtott be a közgyűléshez, majd átadta a szót dr. Szemán Sándor címzetes főjegyzőnek, aki az indítvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy az sem formailag, sem tartalmilag nem felel meg az szervezeti és működési szabályzatban foglalt tartalmi és formai követelményeknek. Az indítványban szereplő, többi öt képviselő hivatalos aláírása hiányzik. A sürgősségi indítvány így nem alkalmas arra, hogy új napirendi pontként a közgyűlés napirendjére vegyék. A szabály az, emlékeztetett a főjegyző, hogy az ülés előtt legalább 10 nappal el kell juttatni az ülésrend tervezetét a polgármesterhez, ami ez esetben nem történt meg.

A testület ezután nem szavazta meg a sürgősségi indítvány napirendre tűzését.

Lengyel Máté: azzal érvelt, hogy előző nap délig van lehetőség sürgősségi indítvány beadására, amit ő e-mailben a jelzett időpontig elküldött, az eredeti, kinyomtatott példányt mind az öt képviselő aláírta.

Hozzátette azt is, hogy amikor a migrációról és a menekültkvótáról tárgyalt a testület, akkor sem volt a napirendi pontok között, a közgyűlés akkor mégis megtárgyalta, meg is szavazta,

"ugyanezt az eljárást szerettem volna kérni. Sajnálom, hogy a közgyűlés így döntött"

- kommentálta a szavazást Lengyel Máté.

A testület ezután szavazott a közszolgálati szerződésről az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-vel. A közgyűlés a szerződést egyhangúlag támogatta.

Mint ismert, az ÉMKK Zrt.vel szemben az önkormányzat pert vesztett, jogerősen több mint 1 milliárd forint megfizetésére kötelezte a Debreceni Ítélőtábla. A társasággal azóta is folynak a tárgyalások, képviselői kérdésre elhangzott, a most megszavott szerződés megkötése az első lépése ennek.

Ugyancsak vita nélkül elfogadták az OTP-vel kötött szerződést, melyet a Sóstón épülő négycsillagos szállodával kapcsolatban kötöttek. A szálloda a remények szerint januárban nyit. 

Rabszolgatörvény, öt pont - élőben

A két közgyűlés között történt események megtárgyalása a szokásos filmösszefoglalóval kezdődött, majd Lengyel Máté kért szót.

Amit nem sikerült eddig a tévében felolvasni, Lengyel Máté a két közgyűlés között történt napirendi pontok között élő adásban megtette (a Nyíregyházi Televízió egyenes adásban közvetíti a közgyűlést - a szerk.), felolvasta az öt pontot, amit előző nap a tüntetők a helyi tévé híradójában szerettek volna ismertetni. Ezek pedig:

  • a rabszolgatörvény azonnali visszavonását;
  • kevesebb rendőri túlórát;
  • független bíróságokat;
  • Európai Ügyészséget;
  • független közmédiát.

A képviselő hozzátette: szerinte a polgármesternek foglalkoznia kellene az utcán demonstráló emberek véleményével.

Kovács Ferenc erre úgy reagált: Nyíregyháza fontos ügyeivel foglalkozunk a városházán, nem politikai pártok akcióival, azokat meg lehet tenni a pártirodák előtt.

Lövei Csaba (független) hozzászólásában kiemelte:

"amiről Lengyel képviselőtársam beszélt, a 2006-os tüntetések után a tegnapi a legnagyobb volt Nyíregyházán. A városi sajtó kérdését is érintették. Nagy tüntetés volt, dühös emberek voltak, igenis ide tartozik, mint ahogy a menekült kvótát a kormánypropaganda részeként idehozták."

Szerinte örülni kell annak, hogy politikai pártok szervezték a demonstrációt, mert csitítani kellett a tömeget, a hangulatot. S bár csütörtökön a városi tévében nem fogadták őket, péntek reggel már megjelentek a hírek a hírportáljaikon a tüntetésről, így nem mennek vissza eléjük demonstrálni.

 

Hunyadi János (DK) a Kossuth téren felállított karácsonyi forgatagot dicsérte, mondván: "hosszú évek után az egyik legszebb ás leghangulatosabb karácsonyi udvar, nagyon nagy élmény eljönni ide. Gratulálni szeretnék azoknak az embereknek, akik ezt megtervezték és kivitelezték. Most került méltó helyére hosszú évek után ez a forgatag."

Mint a polgármester válaszából kiderült, a forgatag megtervezésére egy stáb állt fel hónapokkal ezelőtt. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapott a városháza. Elárulta, nemcsak megtartják, jövőre még tovább fogják fejleszteni a forgatagot, újabb elemekkel.

Adorján Gusztáv (a Fidesz-KDNP frakcióvezetője nem értette, mi köze Nyíregyháza polgárainak „ezekhez a rendezvényekhez, amelyet itt össze tetszettek hozni. Volt egy országos színjáték is Budapesten a televíziónál. Nyíregyháza többet ér, mint ez a tegnap esti rendezvény.”

Advent előtt

Utalt arra, hogy karácsony közeledtével arra van szükség, hogy „az emberek lelkére nyugalom szálljon. Sok embert látni, akik tudják, mi az advent, mi a várakozás, a karácsony. Ha önök ezt megzavarják, ahhoz én nagyon furcsán tudok gratulálni. Mint láthatják, a mai sajtóban benne van a tudósítás. Arra kérem önöket, nyíregyházi ügyekkel foglalkozzunk. Ezt a néhány napot még bírják ki szeretettel, békével, várakozással. Saját ügyeinkkel foglalkozzunk, mert van mit tennünk, de ezt csak összefogással tudjuk megtenni.

Jeszenszki András (MSZP) szerint a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban van teendője a nyíregyházi közgyűlésnek, mert Nyíregyháza jelentős foglalkoztató, és van feladata az önkormányzatnak is. Utalt a Szabolcs megyei rendőrök ki nem fizetett túlórapénzére, az ügy az országos sajtóban látott napvilágot, és arra, hogy véleménye szerint a törvénytelenségek mentén fogadták el a Parlamentben a törvényt.

Az önkormányzatnál minden rendben van nyolc éve – jelentette ki a polgármester, hozzátéve: annyit beszélnek az ominózus törvényről, de érdemes lenne elolvasni, hogy tudják, mi van benne.

Lengyel Máté továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy „a munka törvénykönyve módosítása a nyíregyházi embereket is érinti, még akkor is, ha Adorján Gusztáv ilyen embert nem ismer. Ezek mellé az emberek mellé oda kell állni. Az önök pártja fogadta el botrányos körülmények között a törvényt, a nyugalmat magukban kell keresni.”

Nagy László (MSZP) szerint lehet szemrehányást tenni egymásnak, minősíteni a tüntetést, de a helyzetet a kormány okozta, amikor pont erre az időszakra időzítette a törvény elfogadását. Azt is hozzátette: „szerintem ebben a teremben senki nem olvasta el a törvényt, én sem. De akik szakemberek, azok tudták, hogy lesznek reakciók.”

Miután volt precedens arra, hogy a közgyűlés országos ügyekkel foglalkozott, s akkor elmondták, azért mert a migráció és a bevándorlás minden nyíregyházit érintheti, hát most ez is érint minden nyíregyházit. Akik ennek a törvénynek a hátrányait megszenvedik, azokért lehet tenni - érvelt.

Majd témát váltva csatlakozott DK-s képviselőtársához, egyetértett azzal, hogy visszakerült a korábbi helyére a forgatag, így sokkal meghittebb lett, az adottságai sokkal jobbak, mint a korábbi időszakban, mindenképpen lélekemelő a látvány.

Adorján Gusztáv (a Fidesz-KDNP frakcióvezetője) nem értette, mi köze Nyíregyháza polgárainak

„ezekhez a rendezvényekhez, amelyet itt össze tetszettek hozni. Volt egy országos színjáték is Budapesten a televíziónál. Nyíregyháza többet ér, mint ez a tegnap esti rendezvény.”

Utalt arra, hogy karácsony közeledtével arra van szükség, hogy „az emberek lelkére nyugalom szálljon. Sok embert látni, akik tudják, mi az advent, mi a várakozás, a karácsony. Ha önök ezt megzavarják, ahhoz én nagyon furcsán tudok gratulálni. Mint láthatják, a mai sajtóban benne van a tudósítás. Arra kérem önöket, nyíregyházi ügyekkel foglalkozzunk. Ezt a néhány napot még bírják ki szeretettel, békével, várakozással. Saját ügyeinkkel foglalkozzunk, mert van mit tennünk, de ezt csak összefogással tudjuk megtenni.

Jeszenszki András (MSZP) szerint a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban igenis van teendője a közgyűlésnek, mert Nyíregyháza jelentős foglalkoztató, és van feladata az önkormányzatnak is.

Utalt a Szabolcs megyei rendőrök ki nem fizetett túlórapénzére, az ügy az országos sajtóban látott napvilágot, és arra, hogy véleménye szerint a törvénytelenségek mentén fogadták el a Parlamentben a törvényt.

Az önkormányzatnál minden rendben van nyolc éve – jelentette ki a polgármester, hozzátéve: annyit beszélnek az ominózus törvényről, de érdemes lenne elolvasni, hogy tudják, mi van benne.

Lengyel Máté továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy

„a munka törvénykönyve módosítása a nyíregyházi embereket is érinti, még akkor is, ha Adorján Gusztáv ilyen embert nem ismer. Ezek mellé az emberek mellé oda kell állni. Az önök pártja fogadta el botrányos körülmények között a törvényt, a nyugalmat magukban kell keresni.”

Nagy László szerint lehet szemrehányást tenni egymásnak, minősíteni a tüntetést, de a helyzetet a kormány okozta, amikor pont erre az időszakra időzítette a törvény elfogadását. Azt is hozzátette: „szerintem ebben a teremben senki nem olvasta el a törvényt, én sem. De akik szakemberek, azok tudták, hogy lesznek reakciók.”

Volt rá precedens

Miután van precedens arra, hogy a közgyűlés országos ügyekkel foglalkozott, akkor elmondták, hogy a migráció és a bevándorlás minden nyíregyházit érintheti, hát most ez is érint minden nyíregyházit. Akik ennek a törvénynek a hátrányait megszenvedik, azokért lehet tenni - mondta Nagy László.

Majd témát váltva csatlakozott DK-s képviselőtársához, egyetértett azzal, hogy visszakerült a korábbi helyére a forgatag, így sokkal meghittebb lett, az adottságai sokkal jobbak, mint a korábbi időszakban, mindenképpen lélekemelő a látvány.

Adorján Gusztáv felhívta Lengyel Máté figyelmét arra, hogy kórházigazgatóként olyan intézményben dolgozik, ahol jelentős számú túlórában dolgoznak.

Belekapaszkodva a Nagy László által elmondottakba, úgy reagált: Senki sem olvasta el a törvényt, innentől kezdve nevetségessé teszi a rendezvényt.

Tormássy Géza (Fidesz_KDNP) szerint az ellenzéki képviselők fordítva ülnek a lovon, nemcsak háttal, hanem fejjel lefelé.

Kovács Ferenc szerint a jogszabállyal kapcsolatban az önkormányzatnak az a hatásköre, hogy amikor a törvény életbe lép, akkor hogyan kell alkalmazni. Vannak intézmények, melyek nem tudnak túlóra nélkül üzemelni.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés