Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pedagógusképzésben első a Nyíregyházi Egyetem

| 2018. 12. 22. | 13:48:00
A LEGO-módszertant építik be az oktatásukba.
Pedagógusképzésben első a Nyíregyházi Egyetem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megjelent a HVG Diploma 2019-es kiadványa, mely összegzi többek között a legjobb pedagógusképzéseket.

Két rangsor is van, az egyik a hallgatók kiválósága alapján állít sorrendet az intézmények között, a másik rangsor pedig az oktatók kiválósága alapján készült; utóbbit a Nyíregyházi Egyetem vezeti! 

– Velünk szemben, az Alkalmazott tudományok egyetemekkel szemben 45 százalékos minősítettséget várnak el és nálunk az oktatóink 75 százaléka minősített oktató. Ez természetesen a képzés színvonalát is mutatja, nagyon képzett oktatóink képzik tovább a hallgatóinkat – mondta a nyiregyhaza.hu-nak Vassné dr. Figula Erika rektor.

A rangsor élén tehát a Nyíregyházi Egyetem áll, a második lett a Pécsi Tudományegyetem kara, a harmadik helyen pedig a Debreceni Református Hittudományi Egyetem végzett.

A Nyíregyházi Egyetem rektora emlékeztetett, a 2018-as felvételi sikeres volt a pedagógusképzés tekintetében is, hiszen a tanárképzési szakoknál 85 féle (42 nappali, illetve 43 levelező) kombináció több mint 60 százalékára tudtak hallgatókat beiskolázni, a 16 meghirdetett tanári szak közül pedig 15 területen kezdtek első éves hallgatók szeptemberben. Az osztatlan tanári szakok közül a testnevelő tanár, történelem tanár és állampolgári ismeretek tanára, angol nyelv és kultúra tanára szakok voltak a legkeresettebbek. 2018-ban is az óvodapedagógus volt a legnépszerűbb szak, összesen 108 fő nyert felvételt; egyébként csak az általános felvételi eljárás keretében több mint 1000 jelentkezőt vettek fel, mintegy 43 százalékuk a pedagógusképzést választotta. Idén tehát tovább erősödött a pedagógusképzés, új programmal is bővült az intézmény palettája.

A rektor kiemelte: pár hónappal ezelőtt, Közép-Kelet-Európában, Magyarországon először a Nyíregyházi Egyetemen adták át a LEGO Innovációs Stúdiót, ami azért nagy jelentőségű, mert Nyíregyháza LEGO város – az Innovációs Stúdió pedig összekapcsolódott a pedagógusképzéssel, a pedagógusok továbbképzésével.

Ez azt jelenti, hogy szövegértés, matematika, robotika területén képzik tovább a gyakorló pedagógusokat, hogy a LEGO-módszertant megtanulják és beépítsék az oktatásukba. A program már most sikeres, eddig mintegy 40 pedagógus végzett a továbbképzésen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés