Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ilyet még a hortobágyi madárkórházban sem láttak

| 2019. 01. 23. | 12:27:00
Elvileg márciusban kellett volna kikelnie a bagolyfiókának.
Ilyet még a hortobágyi madárkórházban sem láttak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már-már megszokott időjárási körülménynek számít hazánkban az enyhe tél, melynek következtében számos vonuló szárnyas dönt a maradás mellett. Többek között a fehér gólya, házi rozsdafarkú, vörösbegy, feketerigó egyedei is áttelelnek évről-évre Magyarországon, fölülírva ezzel a több ezer év alatt rögzült vonulási kódot - írja közösségi oldalán a Hortobágyi Madárkórház.

Nagyobb probléma azonban, hogy a látszólag jobb időjárási körülmények a fészkelési időszakot is előbbre hozzák, azonban már néhány fagyosabb nap is tömeges fiókapusztulást eredményezhet.

Erre az elképzelésre csak a természet szeret rácáfolni. A Bács-Kiskun megyei Miskéről kérték a Hortobágyi Madárpark segítségét a napokban. A helyi általános iskola gyerekei nagy izgalommal álltak körbe egy, a földön ijedten kattogó jószágot. Az iskola egyik tanára hívta a hortobágyi szakembereket, hogy bagoly fiókát találtak.

A park munkatársa érthető módon hitetlenkedve fogadta a meghatározást, kistestű bagolyként inkább kuvikra gondolt...

Egy narancssárga szemű pehelygombóc bújt elő a dobozból - egy éppen tollasodó erdei fülesbagoly fióka. Záporoztak a kérdések a megtaláló részéről, jól tette-e hogy elhozta, lehet-e rajta segíteni. Ezekre a kérdésekre a szokott körülmények ismeretében sem mindig egyszerű válaszolni, ez a helyzet viszont teljesen új volt.

A fülesbaglyok márciusban költenek, a néhány hetes fiókák elindulnak felfedezni, a szülők pedig követik és táplálják őket. Eddig ezt remekül teljesítették, azonban felmerült a kérdés, hogy vajon meddig marad ilyen enyhe az idő, mikor kell a szülőknek a saját túlélésükért küzdeni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés