Ajándék Nyíregyházának a Magyar Közúttól (élő)

Szabolcsihír

2019.02.28. 10:00

Ajándék Nyíregyházának a Magyar Közúttól (élő)
Illusztráció: Máté János/Szabolcsihír

Végül is, mi használjuk.

Hirdetés

Hirdetés

(cikkünk folyamatosan frissül)

Rövid hónap - rövid közgyűlés. Mindössze 15 előterjesztés szerepel a nyíregyházi képviselő-testület februári ülésének napirendjén - az előzetesen küldött meghívó szerint.

Csütörtök délelőtt 10-kor, a városháza dísztermében megkezdődött az ülés, melyen egyebek mellett arról döntenek, hogy a zöld irodaház bérlője, a kormányhivatal számára az épület felújításának költségeit érvényesítik-e a bérleti díjban. A felújítás 236, 5 millió forintba került, ez beszámítanák a havi bérleti díjba, a díj nettó 50 százalékáig.

Ajándékot is kap a város: a Magyar Közút felajánlotta, a tulajdonában lévő Sóstói úti felüljárót térítésmentesen átengedi Nyíregyházának.

Megvitatják a Nyíregyházi Élsport Nonprofit Kft.-vel kötendő szponzori szerződést, döntenek civil szervezetek támogatásáról és a polgármester szabadságáról is, ez ugyanis a testület hatásköre.

A testület elsőként a két közgyűlés közötti időszak eseményeit tekintette át, szokás szerint filmösszefoglaló is készült.

10:20

Nyíregyházáról Kijevben

Kovács Ferenc polgármester kiegészítésként hozzátette: február 23-26. között Kijevben, egy turisztikai konferencián vett részt Nyíregyháza, a Hotel Pangea két kategóriában is jelölést kapott a szállodák között. A fődíjat nem sikerült elnyerni, de bemutatkozási lehetőséget kapott a város, ami azért fontos, hogy a kárpátaljai területek mellett Ukrajna belső területei ismerjék meg Nyíregyházát és kapcsolódjanak be a város idegenforgalmába. Elmondta azt is, júniusban tervezik a új, 4 csillagos szálloda megnyitását, erről is szóltak Kijevben.

A panelkutatás eredményeit ismertette, e szerint nagyon pozitív eredményeket ért el a város 2010-2018. között (lapunkban ezt a kutatást már korábban ismertettük) 2010-ben 68 ezer forintos átlagbér, 2018-ban több mint 90 ezer forintos, több mint 40 százalékos béremelkedés.

Lengyel Máté (Jobbik) azzal kezdi, reméli, nem ülteti le a polgármester, hogy nem ide tartozik a téma. A Bethlen Gábor és Mező utca, valamint a Mező és Vasgyár utcai kereszteződéssel kapcsolatban lakók keresték meg a kereszteződések forgalmi rendjének felülvizsgálatát kezdeményezik. Ezek a Közút kezelésében vannak, csakúgy, mint a Stop Shop mögötti körforgalom, amely a hatalmas kátyúk miatt járhatatlan.

Kovács Ferenc válaszában kifejtette: "örülök, hogy végre városi ügyekkel foglalkozik a képviselő úr, a felvetéseivel a NYÍRVV-t meg fogjuk keresni."

10:25

Kozák lovas

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódva Lengyel Máté felvetette: a kozák szobrot és a román emlékművet szerinte ideje lenne más, méltó helyükre áthelyezni, akár a temetőbe. Kéri a polgármestert, kezdeményezze, jelezze az érintett külképviseleteken, hogy ezt szeretné a város. Javaslatot is tesz, nevezzék ez a Pazonyi teret Bencs Lászlóról.

Visszavonom az előbbi elismerő szavakat – reagált Kovács Ferenc polgármester, emlékeztetve arra. hogy többször előhozták ezt a témát korábban is, de mint fogalmazott "nem a mi illetékességünk, ezt nemzetközi egyezmények szabályozzák, amiket be kell tartani." Azt is hozzátette: a Pazonyi teret a város nemrég felújította.

Viszontválaszában Lengyel Máté elmondta, tisztában van azzal, hogy nemzetközi egyezményeket érint a szoboráthelyezés, de emlékeztetett, más fideszes önkormányzatok is jeleztek, ha ilyen törekvésük volt, a külügyminisztérium felvette a kapcsolatot az érintett országokkal.

Emlékeztette a polgármester a képviselőt, hogy ebben a kérdésben már voltak lépések, ő sem örül neki, hogy itt állnak az emlékművek, de nem a város hatásköre erről intézkedni.

Szemán Sándor arra figyelmeztette a képviselőt, hogy a napirendi pont kapcsán burkolt kérdések, interpellációk hangzottak el, felhívta a figyelmet a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatára, ugyanis ez a téma nem tartozik a napirendi ponthoz.

10:30

Vita és ellenszavazat nélkül fogadták el a zöld irodaházzal kapcsolatos előterjesztést, a zöld irodaházra fordított kültséget a bérleti díjban elszámolják, a havi díj összegének 50 százalékáig.

Módosította a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit (TDM) Kft.-vel kötött közszolgáltatási szerződést a közgyűlés, miután még 2017-ben emelte a törzstőkét. A TDM az önkormányzat 49 százalékban tulajdonosa a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt-vel, a Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft.-vel, valamint a Nyírség Turizmusáért Egyesülettel közösen létrehozott társaságnak.

Több ponton módosította a szociális ellátásokról szóló rendeletet a közgyűlés, a teljes szöveg az e-városháza oldalán olvasható.

11:10

Ha tele a "zöld kuka"

Egyhangúlag elfogadta a testület a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló rendeletet.

A szavazás előtt zöldhulladék szállítással kapcsolatban fogalmazott meg lakossági igényt Póka Imre, aki azt javasolta: kezdjék el hamarabb a zöldhulladék szállítását a városban, a kiskertekben már megkezd

Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit kft. ügyvezetője válaszában úgy fogalmazott: a közszolgáltatás finanszírozása meghatározott rend szerint történik, az NHKV finanszírozásában. Év 10 alkalommal köteleznek a zöldhulladék szállítására. Nyíregyházán 38 alkalommal szállítják a zöldet, saját költségvetéséből gazdálkodja ki a város. Ettől eltérni nem tudnak. Járatszám bővítését nem tervezik, mert nincsen forrás.

11:16

Miután a testület a nyilvános ülés napirendjén szereplő napirendi pontot elfogadta, a polgármester szabadságáról is döntött, zárt üléssel folytatta az ülését.

 

Nyíregyházaközgyűlés

Hirdetés

Szóljon hozzá!