Hirdetés

Zálogba adja a színészházat Nyíregyháza (élő!)

Szabolcsihír

2019.02.07. 11:03

Zálogba adja a színészházat Nyíregyháza (élő!)
(Fotók: Máté János/Szabolcsihír)

Részletfizetésben állapodott meg a város az ÉMKK-val.

Hirdetés

(cikkünk folyamatosan frissül)

12:15

Pályázatot nyújt be a Kállay-kúria felújításának második ütemére Nyíregyháza. A Bessenyei téren álló épület renonstrukciójának befejezéséhez 400 millió forint vissza nem térítendő támogatásra számít az önkormányzat.

Habár korábban arról volt szó, hogy az épület 2016 végére elkészül, ez nem történt meg.

Ulrich Attila alpolgármester a képviselő-testületet arról tájékoztatta, hogy a napoban járt az épületben. Az első ütem állami beruházásban történt, de addig nem veszi át a város az épületet, amíg a három apró problémát ki nem javítják. Arra viszont nem tért ki, mik ezek a problémák.

A testület ezután zárt üléssel folytatta munkáját.

12:05

Térfigyelő kamerákat szerelnek fel a Bessenyei és Benczúr téren, ezzel is szeretné növelni a köz- és vagyonbiztonságot a város.

Mielőtt az előterjesztést megszavazták volna, Kovács Ferenc jelezte a képvielőknek:  egy szerdán napvilágot látott összehasonlítás szerint - amely rendőrségi adatokra épül - Nyíregyháza a 3. legbiztonságosabb megyei jogú város Magyarországon.

11:53

Felgyorsultak az események, elfogadták azt az előterjesztést, amely azoknak a nagyrendezvényeknek a támogatásáról szól, melyeket turizmus és városmarketing szempontjából fontosnak tartanak a város számára.

Ulrich Attila

Ulrich Attila alpolgármester megjegyezte: a nagyrendezvények sorában megjelent egy új rendezvény, mely teljes mértékben a város szervezésében és irányításában valósul meg, ez a II. Nyírségi Böllérfesztivál. A böllérversenyre 17 csapat jelentkezett, s hogy a vendégek és a versenyzők ne ázzanak, ne fázzanak, sátrakat állítanak fel, melegedőhelyeket alakítanak ki, továbbá ingyenes buszjáratokat is indítanak a helyszínre.

11:49

Elfogadták Nyíregyháza költségvetését. A megyeszékhely önkormányzata 2019-ben  73 milliárd forintból gazdálkodik. (Részletek később.)

11:03

A kiadottól eltérően eggyel kevesebb előterjesztést tárgyal meg február 7-i ülésén Nyíregyháza képviselő-testülete, miután levették napirendről a huszadikat.

Lövei Csaba (balról) és Lengyel Máté

Ellenzéki képviselők (Lengyel Máté, Jeszenszki András, Póka Imre, Hunyadi János és Lövei Csaba) terjesztették elő, hogy a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok esetében az évi túlóraszámot és a munkaidőkeretet, azaz a naptári évenként 250 óra, kollektív szerződés esetén 300 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet ne alkalmazzanak.
Adorján Gusztáv (Fidesz-KDNP) viszont úgy vélte: az ellenzéki képviselők országos ügyet akarnak tárgyalni, ami hatályos törvényhez kapcsolódik, szerinte nem erre a fórumra való, ez politikai hangulatkeltés, ezért azt javasolta, vegyék le napirendről.

Lengyel Máté (Jobbik) viszont arra kérte a képviselőket, támogassák az előterjesztésben szereplő napirendi pontokat.

Túlóratörvény?

A módosító javaslatot végül 16 igen, 6 nemmel elfogadta, így a 20. napirendi pontot levették napirendről.

Az első napirendi pontban, a szokásos, két ülés közötti eseményeket bemutató film megtekintése után Kovács Ferenc polgármester bejelentette: Bartók Dávidot nevezte ki határozatlan időre a nyíregyházi ipari park élére.

Lengyel Máté visszatért a korábbi témához, úgy fogalmazott, sajnálattal veszi Adorján Gusztáv előterjesztését, hiszen Nyíregyháza az ország része, a nyíregyháziakra is hatással vannak a magyar törvények, érintik őket, és mint nyíregyházi képviselőnek a nyíregyházi polgárokat kellene védeni. Nem érti, mi a probléma az előterjesztéssel. Mint a Jósa András Kórház igazgatóját kérdezte, alkalmazza-e a munka törvénykönyve módosításait tervezi-e alkalmazni, és Kovács Ferencet is erről kérdezte.

Kovács Ferenc

Kovács Ferenc polgármester úgy reagált, "a törvények vonatkoznak Nyíregyházára is, ez egy elfogadott törvény, erről önnek lehet politikai véleménye, menjen a pártközpontjába, ott mondja el a véleményét. Egy hatályban lévő törvénnyel ne kelljen itt foglalkozni. A kórház túlórák nélkül nem működik. A nyíregyházi tulajdonú cégeknél semmilyen változás nem történik."

Lövei Csaba (független) úgy fogalmazott, ő a városvezető koalíció helyében azt az elegáns megoldást választotta volna, hogy a 20. napirendi pont tárgyalásakor leszavazza az előterjesztést. Más, fideszes önkormányzatok ugyanis napirendre tűzték ezt a témát.

Hunyadi János (DK) ezzel kapcsolatban azt mondta, szerinte Adorján Gusztáv félreértette az ellenzéki javaslatot. A törvény lehetővé teszi, de nem teszi kötelezővé a 400 órát, a várostól ők azt kérték, nyilatkozzon, nem kíván ezzel élni – ez nem törvénysértés.

Lengyel Máté még annyit tett hozzá: nekem a főnökeim a nyíregyháziak. Szeretném megköszönni a NYÍRVV dolgozóinak és vezetőinek a helytállást a hó eltakarításában.

Jeszenszki András (MSZP) javasolta, a közelmúltban elhunyt, Nyíregyházán született Kósa Ferenc filmrendeő emlékét akár emléktábla formájában őrizze meg a város. Kovács Ferenc úgy reagált: megfontolják, de még elég friss ez a történés.

Jeszenszki András arra is kíváncsi volt, ki a felelős a nyíregyházi álláshirdetések feltöltéséért a Közigállás.hu-ra. Azt tapasztalta, a feltöltött állásoknál sokhelyütt nem jelenik meg a konkrét megye és település, már ez is probléma, illetve felesleges karakterek miatt nehezen kereshetőek ezek az állások, kéri, pontos megfogalmazásokra törekedjenek.

Burkolt interpellációnak nevezte Jeszenszki András felvetését dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, aki azt mondta: a jövő héten megkapja a hivatalos választ a képviselő, aki egyébként hivatali időben is megtehette volna észrevételét.

Jeszenszki András azt mondta, csak a figyelmet szerette volna felhívni a problémára, ténylegesen nem tudta, kihez tartozik.

ÉMKK - megállapodás

Egy éve róják Nyíregyháza utcáit a város buszai

A legfontosabb, húsba vágó napirendi pont megvitatásán semki nem képviselte az ÉMKK Zrt-t., habár a vezérigazgatót meghívták az ülésre. Mint ismeretes, a tömegközlekedési céggel szemben pert vesztett Nyíregyháza. A kérdés: hogyan rendezi a város a kamatokkal együtt közel 1,6 milliárdos tartozását az Észak-kelet Magyarországi Közlekedés Központ (ÉMKK) Zrt.-vel szemben.

Módosítás nélkül fogadta el az előterjesztést a közgyűlés. Lövei Csaba (független) szavazás előtt azt mondta: jónak tartja a megállapodást, megjegyezve: a fizetendő összeg nagy részét a következő ciklusra, a következő önkormányzatra terheli át a város. Ezért tartózkodni fog a szavazáskor.

Kovács Ferenc emlékeztetett arra, hogy most is fizetik a 2006-2010 közötti meg nem fizetett 550 milliót, amit az előző önkormányzattól örököltek.

Végül 16 igen, 6 tartózkodás mellett a képviselők elfogadták az ÉMKK Zrt-vel kötendő megállapodást, vagyis 5 év alatt törlesztik a cégnek a közel 1,6 milliárdot, ehhez a város négy ingatlant zálogba ad.

NyíregyházaközgyűlésÉMKK ZRT

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés