CityWalk-projekt Nyíregyházán

szabolcsihir.hu

2019.03.14. 11:52

CityWalk-projekt Nyíregyházán

Lakossági csapat segítségével tekintették át a város sétálhatóságát.

Hirdetés

Hirdetés

Nyíregyháza önkormányzata is részt vesz a CityWalk elnevezésű interregionális projektben, amely május végéig tart és 2,2 millió euróból valósul meg 16 nemzetközi partner közös munkájával.

A projekt célja, hogy hozzájáruljon a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez, illetve egy biztonságosabb, élhetőbb környezet kialakításához.

Erősítve a fenntartható közlekedési formák szerepét a helyi közlekedésben, kiemelve a közlekedés aktív formáit, mint a séta és a kerékpározás. Ennek érdekében a projekt fő fókusza a séta városi feltételeinek fejlesztése. A városi fejlesztések egyik kulcskérdése, hogy hogyan lehet egy olyan helyi közlekedést fejleszteni, amely szem előtt tartja a környezettudatosságot és az elérhetőséget. A projekt várt eredményeként létrejöhet egy olyan korszerűsített helyi közlekedési rendszer alapja, amely csökkentheti a károsanyagok kibocsátását, illetve egy élhetőbb, biztonságosabb várost alakít ki.

Bár a projekt fő területe a séta, mint aktív közlekedési mód vizsgálata, szeretné kombinálni más, aktív és egészséges közlekedési formákkal.

Nyíregyháza is átadhatja tapasztalatait

Kézy Béla a Megakom Kft. ügyvezetője elmondta, senki nem ismeri jobban a várost, mint az itt élők, ezért egy kis lakossági csapatot toboroztak a legfontosabb utcák áttekintésére, a problémák közös feltárására, a lehetséges fejlesztések kidolgozására.

A projektben létrejön egy úgynevezett Walkability Plan, amely tartalmaz egy részletes felmérést a városra vonatkozóan, hogy az mennyire sétálóbarát. Különböző felmérésekkel és számításokkal kimutatható, hogy egy adott városrész mennyire jól kapcsolódik a város többi részéhez. Ennek mentén pedig kidolgozható egy terv a mutatók javítására. Megvalósításra kerülnek továbbá Pilot-intézkedések, melyeknek célja a sétálás népszerűsítése kampányokon keresztül, illetve az iskolások biztonságos közlekedésre nevelése.

Mivel Nyíregyháza az elmúlt években jelentős energiát fordított a projekthez szorosan kapcsolódó, kerékpárút- és járdafejlesztésekre, a város nemcsak tanulhat a többi partnertől, hanem át is adhatja tapasztalatait a partnerségnek.

Szóljon hozzá!

Hirdetés