Hirdetés

Ennyit kapott a 170 milliós, aranyos csaló

Szabolcsihír

2019.03.12. 19:10

Ennyit kapott a 170 milliós, aranyos csaló
A kép illusztráció (pixabay.com)

A Nyíregyházi Járásbíróság előkészítő ülésen hozott nem jogerős ítéletet.

Hirdetés

A Nyíregyházi Járásbíróság március 12-én 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte Sz. A. Á. vádlottat 171 rendbeli csalás bűntette miatt - közölte a Szabolcsihírrel Dr. Resán Dalma sajtószóvivő.

A tényállás szerint a vádlott 2011-ben egy arany befektetésekkel foglalkozó céget alapított, és szállodákban, éttermekben szervezett rendezvényeket azért, hogy ügyfeleket toborozzon.

A hálózatépítőként regisztráló személyeknek 110 eurót kellett fizetniük a cég működési rendszerét tartalmazó kézikönyvért, ezenkívül havonta 100 eurót fizettek a cégnek azért, hogy a regisztrált és befizető ügyfelek után jutalékot kaphassanak.

Az üzletkötők többsége saját családtagjait is meggyőzte a cég által kínált befektetés előnyös voltáról. A vádlott ügyelt arra, hogy a cég vezető tisztségviselőjeként olyan személyt jegyezzenek be, aki csupán papíron vezeti a céget, a tényleges irányítás folyamatosan az ő kezében maradt.

A sértettek által befizetett pénzösszegeknek csak kis részéért vásárolt aranyat, s azoknak csak egy részét küldte ki nekik. Ezzel közel 170 sértettet ejtett tévedésbe, s összesen mintegy 170 millió forint kárt okozott.

A bíróság az ítéletet az új eljárási szabályokra figyelemmel, előkészítő ülésen hozta meg, melynek során a vádlott nem vitatta a vádirati tényállásokat, elismerte a bűnösségét. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy az eljárás rendkívül rövid idő alatt befejeződött, hiszen az iratok 2018. decemberében érkeztek a bíróságra. A büntetés kiszabásánál a bíróság a vádlott beismerő nyilatkozatát nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe.

Az ítélet nem jogerős, az eljárás résztvevői három napot fenntartottak a nyilatkozattételre.

csalásNyíregyházi Járásbíróság

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés