Kamerák pásztázzák a nyíregyházi utcákat

nyiregyhaza.hu

2019.03.11. 10:06

Kamerák pásztázzák a nyíregyházi utcákat

Valaki mindig figyel...

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyháza területére kihelyezett 154 térfigyelő kamera célja – többek között –, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzetét növeljék, de van, hogy olyat látnak, amit eddig még soha.

Február 17-én érkezett a hír, mely szerint a térfigyelő kamerák felvételei alapján szemétlerakókat értek tetten a közterület-felügyelők. Ellenük szabálysértési feljelentést tettek. Ez az ügy azonban csak egy volt a sok közül: a térfigyelő kamerák a nap 24 órájában „munkában vannak”, és ha kell, a rendőrségnek is segítenek.

Folyamatosan értékelik

– Jelenleg a Közterület-felügyelet ügyeleti központjába 154 kamera képe fut be. Az ügyeleti központban a felügyelet 24 órás szolgálat keretében figyeli a beérkező képeket, értékeli, elemzi azokat. Amennyiben a szolgálatban lévő felügyelő olyan eseményt lát a felvételen, amely beavatkozást igényel, és az a felügyelet hatásköre, akkor a szolgálatban lévő felügyelőket értesíti, egyéb esetben a megyei rendőr-főkapitányság tevékenységirányító központjának küld jelzést, ahonnan a hatáskörrel rendelkező szervet irányítják a helyszínre – mondta Bodrogi László, a közterület-felügyelet felügyeletvezetője.

Bűncselekményeknél is

– Eddig minden olyan bűncselekményt, balesetet észrevettek a munkatársak, ami a kamerák előtt történt – folytatta. – Adatigényléssel elsősorban a rendőrség fordul hozzánk, bűncselekmények felderítéséhez, elkövetők nyomon követéséhez, azonosításához, közlekedési balesetek tisztázásához kérnek ki felvételeket.

A térfigyelő kameraközpont szerverei a jelenlegi törvényi felhatalmazás alapján 8 napig tárolja a felvételeket, utána azok automatikusan törlődnek. Néhány számadat az elmúlt két és fél évről: 3 olyan bűncselekményt tapasztaltak a felügyelők, ami a kamerák előtt történt, ebből egy esetben az utcán szolgálatban lévő felügyelők akadályozták meg a további rendbontást a rendőrség megérkezéséig. Több mint 250 esetben adtak ki felvételt a nyomozó hatóságoknak.

A közhiedelemmel ellentétben

Térfigyelő kamerák felvételei alapján a közterület-felügyelet munkatársai – a közhiedelemmel ellentétben – gépjárművezetővel szemben közigazgatási bírságot, vagy szabálysértés miatt a vezető távollétében helyszíni bírságot nem alkalmaztak. Ellenben a térfigyelő kamerák által megfigyelt területeken elkövetett nagyszámú szabálytalan parkolás vagy egyéb szabálysértés miatt, mint például szemétlerakás, a helyszínre vonuló felügyelők számos intézkedést hajtottak végre.

A felügyeletvezető elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, Nyíregyházán a közterületi térfigyelő kamerák által megfigyelt területeken bűncselekmény alig, beavatkozást igénylő szabálysértés, szabályszegés is kevés számban fordul elő.
Nyíregyházatérfigyelők

Szóljon hozzá!

Hirdetés