Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napirenden Nyíregyháza közbiztonsága

| 2019. 03. 28. | 11:33:00
Évértékelők, beszámolók a város képviselő-testületének napirendjén.
Napirenden Nyíregyháza közbiztonsága
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

élő!

Több mint kéttucatnyi téma szerepel a város képviselő-testülete csütörtöki ülésének napirendjén. Nyíregyháza közgyűlése megvitatja a közbiztonság helyzetéről szóló beszámolót, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság tevékenységéről szóló tájékoztatót, értékeli a polgármesteri hivatal tavalyi tevékenységét. Pályázatok kiírásáról, továbbá Nyíregyháza közigazgatási területén több helyszín kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról is döntenek.

A két közgyűlés között történt eseményeket bemutató film megtekintése után Kovács Ferenc polgármester bejelentette:

egymilliárd forintos, hazai támogatásban részesült a város, melynek köszönhetően megvalósulhat a Bessenyei és Benczúr teret övező utak, járdák és térburkolatok felújítása, megépítése, valamint körforgalom épülhet a Hímes-Vasvári Pál-Westsik Vilmos és Stadion utca kereszteződésében. A döntés megszületett, az aláírás, közbeszerzés kiírása folyamatban, a tervek készen vannak, a beruházások 2020 végéig elkészülnek.

Lengyel Máté (Jobbik) a napirendhez kapcsolódva emlékezetett: április 25. a magyar népviselet napja, egy nap népviseletben. Arra kérte a városvezetést, ajánlja az intézményvezetők figyelmébe, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez. Javasolta, akik csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez, léphessenek kedvezménnyel a város intézményeibe, vagy valamilyen kedvességgel lepjék meg azokban a látogatókat.

11:13

Kiegyensúlyozottság, folyamatos javulás jellemzi Nyíregyháza közbiztonságát – hangzott el a szóbeli kiegészítésben. Illés László városi kapitány azt is hozzátette: a civil szervezetek a közrendet és közbiztonságot kiválónak minősítette, a város vezetése ötös skálán 4,8-re értékelte.

A vitában szót kérő képviselők – pártállástól függetlenül – mind elismeréssel szóltak a városi rendőrkapitányság munkájáról, melynek köszönhetően Nyíregyháza egy biztonságos város.

Többen megemlítették, hogy közös feladat és felelősség a drogok terjedésének megelőzése, a fiatalok kábítószer-fogyasztásának visszaszorítása.
A város közbiztonságának folyamatos javulása, a pozitív tendencia, amely 8 éve tart, alapvetően a rendőrség munkájának az eredménye – összegzett Kovács Ferenc polgármester, aki külön megköszönte azt a partnerséget, amelyet az önkormányzati rendszerrel kapcsolatban tanúsít a rendőrség, hiszen a közterület-felügyelettel, NYÍRVV-vel, polgárőrséggel sok a kapcsolódási pont. A közbiztonság és a fiatalok védelme kiemelt terület. Jelezte:

folytatódik a városban a kamerarendszer kiépítés a rendőrséggel együttműködve csakúgy, mint a Korányi úton már megvalósult okoszebránál. Idén több okoszebrát is akarnak építeni a városban, a helyszíneket közösen választják ki.

A közlekedéssel kapcsolatban a polgármester elmondta: kiemelkedő időszaka Nyíregyházának a mostani, hiszen folyamatos az infrastrukturális fejlődés, utak, kerékpárutak, járdák épülnek, újulnak meg.
A közlekedési morál tekintetében együtt tudunk tenni – folytatta a polgármester, megemlítve azokat a programokat, melyek éppen ezt a célt szolgálják (Bringaváros, autómentes nap, stb.), segítik a tudatosabb közlekedést.

"Fiatalok, drogok, közlekedésbiztonság – a három legfontosabb terület, mely az együttműködésben kiemelten megjelenik. Köszönjük szépen, csak így tovább"

– zárta a beszámoló vitáját Kovács Ferenc.

11:32

Életüket kockáztatják

A katasztrófavédelem és a tűzoltóság tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót ugyanúgy egyhangúlag elfogadta a képviselő-testület, mint a megelőző, rendőrségi évértékelőt.
Varga Béla tűzoltó alezredes szóbeli kiegészítésében arról szólt: kiemelten kezelik a hatósági megelőző tevékenységet. Az utóbbi időszakban ebben is pozitív előrelépés történik, a tájékoztatást, konzultációs lehetőségeket egyre inkább használják ki. A város összes iskolájában hatósági ellenőrzést tartottak, pontosan az iskolások, dolgozók biztonsága érdekében. Kiemelte azt is: a nyíregyházi beruházásoknál közös érdek, hogy megfelelő műszaki tartalommal, a tűzvédelmi előírások figyelembevételével valósuljanak meg. Lakossági felkészítéseket tartanak, mindezek szintén a megelőzést szolgálják.

A képviselők hasonló elismeréssel szóltak a nyíregyházi tűzoltók munkájáról, külön köszönetet mondtak azért, hogy sokszor saját életüket kockáztatják a városlakókért.

Megjegyezték: ezt a szerteágazó és szép munkát minél szélesebb körben ismertté kellene tenni a városban, önkénteseket is bevonva, hogy minél többen válasszák ezt a hivatást.
A beszámolóból az is kiderült, hogy jeles esemény következik a nyíregyházi tűzoltóság életében: megalakulása 135. évfordulójának megünneplésére készül.
Kovács Ferenc a katasztrófavédelem és a tűzoltóság minden munkatársának megköszönte a munkát, és azt is hozzátette: az egész város számára kiemelkedő esemény lesz a 135. évforduló megünneplése, amelyben a tűzoltóság számíthat Nyíregyháza önkormányzatának partnerségére.

11:53

Térítésmentesen használatba adja az orosi futballpályát a Spartacusnak a város, hogy mintregy 100 milliós tao-támogatásból felújíthassák.

Tízmilliárdos stadion a lelátóért cserébe

Nyíregyházán egy új, 8000 fős stadion megépítésére 10, 34 milliárd forint összegű forrást biztosított. Kedvezményezettnek a Nemzeti Sportközpontot (NSK) jelölte meg.

Mivel az új Nyíregyházi Stadion állami beruházásként valósul meg a nyíregyházi ingatlannyilvántartásban 1391 helyrajzi számon nyilvántartott, természetben a Nyíregyháza, Sóstói út 24. szám alatt lévő Nyíregyházi Városi Stadion területén, ezért a beruházással érintett ingatlanrészét még a beruházás megkezdése előtt az önkormányzatnak térítés nélkül állami tulajdonba kell adnia.

A stadion lelátója jelenleg a NYÍRVV Nonprofit Kft. tulajdonában van, így az állami tulajdonba adást megelőzően szükséges a lelátó térítésmentes önkormányzati tulajdonba vétele. Az önkormányzat a lelátó értékének megállapítására értékbecslést kért ingatlanforgalmi szakértőtől, aki az ingatlan értékét bruttó 397 millió forintban határozta meg.

A Nyíregyházi Városi Stadion lelátóját a NYÍRVV Nonprofit Kft. az ingatlant az önkormányzat részére térítésmentesen tulajdonba adja azzal, hogy az üzemeltetési feladatokat az állami tulajdonba kerülés időpontjáig a NYÍRVV Nonprofit Kft. végzi.

Egyetlen képviselői kérdés volt a témában, Lengyel Máté arra vol kíváncsi, ha 391 milliós területet ad térítésmentesen állami tulajdonba a város, lesz-e ellentételezés?

–Több mint 10 milliárdos fejlesztés valósul meg, mi nem akarjuk a stadiont működtetni, azt szeretnénk, ha az állam és a Spartacus ezt együtt tenné. 10 milliárdos, 8 ezer férőhelyes aréna fog épülni. A tárgyalások még ezután kezdődnek – válaszolt Kovács Ferenc. Az előterjesztést egy tartózkodás mellett elfogadta a testület.

11:57

Cantemus

Újabb támogatásban részesül a város büszkesége, a Cantemus kóruscsalád. A képviselő-testület jóváhagyta a város fenntartásában működő intézmény létszámkeretének bővítését 5 fővel, így a Nyíregyházi Cantemus Kórus engedélyezett létszáma 2019. március 1-től 25 fő. Ez a döntés a város hírnevét öregbítő kóruscsalád hatékonyabb működését szolgálja.

12:00

A testület 19 igen szavazattal elfogadta a város  2019. évi közbeszerzési tervét, majd rövid szünet után zárt ülésen, egyebek mellett kitüntetés adományozásáról és pályázatról születik döntés.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés