Hirdetés

Tiltott tárgyakat csempészett a tiszalöki börtönbe a fegyőr

szabolcsihir.hu

2019.04.23. 13:20

Tiltott tárgyakat csempészett a tiszalöki börtönbe a fegyőr

Teljesítményfokozókat, fecskendőket, mobilokat vitt az elítéltnek.

Hirdetés

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa április 23-án előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a két vádlottnak az ügyében, akiket korrupciós bűncselekménnyel és teljesítményfokozó szerrel visszaélés bűntettével vádolt meg az ügyészség. A vádlottak lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról és a vádirattal egyező - a bíróság által is elfogadott – beismerő vallomást tettek. A bíróság bűnösnek mondta ki elsőrendű vádlottat hivatali vesztegetés elfogadása bűntettében, valamint teljesítményfokozó szerrel visszaélés bűntettében, ezért 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre – 5 év próbaidőre felfüggesztve –, valamint 360 ezer forint pénzbüntetésre, valamint 66 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte. A másodrendű vádlottat hivatali vesztegetés bűntettében és teljesítményfokozó szerrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, ezért őt 3 év 2 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztéssel és 4 év közügyektől eltiltással sújtotta, feltételes szabadságra pedig nem bocsátható. A bíróság rendelkezett a lefoglalt 100 darab teljesítményfokozó tabletta elkobzásáról is.

Az ítéleti tényállás szerint az elsőrendű vádlott a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben 2007 augusztusától körletfelügyelőként teljesített hivatásos szolgálatot, a másodrendű vádlott pedig ugyanott 2008 októbere óta fogvatartottként tartózkodott.

A két férfi 2014 augusztusára bizalmas viszonyba került egymással, melynek során elsőrendű S. J. rendszeresen fogadott el másodrendű Cs. Gy.-től juttatásokat jogtalan előnyként.

Elsőrendű vádlott kötelességét megszegve engedélyt adott másodrendű vádlottnak ahhoz, hogy nemcsak az adott elhelyezési szárnyon, hanem az egész szinten szabadon mozogjon, valamint ezt az engedélyt Cs. Gy. kérése alapján más, általa megjelölt fogvatartottaknak is megadta. A másodrendű vádlott elérte, hogy az általa adott, illetve ígért jogtalan előnyért cserébe S. J. hivatali kötelességének megszegésével a börtönbe tiltott tárgyakat – tiltott teljesítményfokozó szereket, fecskendőket, injekciós tűket, mobiltelefonokat – vigyen be, amelyeket Cs. Gy. részben használt, illetve a fogvatartott társainak eladott. A másodrendű vádlott 2015 októberében egy neki lekötelezett fogvatartottat megkért arra, hogy az édesapja ingyen szállítson tűzifát egy általa megadott lakcímre, amely az elsőrendű vádlott lakóhelye volt. Az édesapa – ismerve fiának a fogvatartással együtt járó kiszolgáltatott helyzetét – teljesítette a kérést és 2015 novemberében 30 mázsa tűzifát szállított a szerencsi házhoz, amit az elsőrendű vádlott a helyszínen fogadott. S. J. 2016. szeptember 15-én másodrendű vádlott kérésére 100 darab tiltott teljesítményfokozó tablettát vitaminos dobozba rejtve vitt be a munkahelyére, ahol azt Cs. Gy. a fogvatartottaknak értékesíteni akarta. Az intézménybe történő belépésekor ellenőrizték elsőrendű vádlottat, amely során a hatóság megtalálta és lefoglalta a tablettákat. A férfi szolgálati jogviszonya ezt követően megszűnt.

A katonai büntetőtanács elnöke a büntetés kiszabásakor súlyosbító körülményként értékelte a korrupciós jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, valamint a másodrendű vádlott vonatkozásában azt, hogy büntetett előéletű. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte az elsőrendű vádlott esetében, hogy büntetlen előéletű, 13 éven át látott el hivatásos szolgálatot, amely során fenyítése nem volt, egyszer pedig soron kívül előre sorolták a rendfokozatában, három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, tettét pedig megbánta. A bíróság másodrendű vádlott vonatkozásában enyhítő körülményként értékelte, hogy egy kiskorú gyermek eltartásáról részben gondoskodik, valamint azt, hogy amióta a büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodik 40 jutalomban részesült.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, míg a másodrendű vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést, az elsőrendű vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére. Az ügy a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsán folytatódik.
börtönTiszalökDebreceni Törvényszékfegyőr

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés