Hirdetés

Unokázós csaló lett a volt nyíregyházi rendőrségi sajtós

Szabolcsihír.hu/police.hu

2019.04.18. 16:01

Unokázós csaló lett a volt nyíregyházi rendőrségi sajtós
Fotók: police.hu

Magdi anyust azonban ő sem tudta átverni.

Hirdetés

Magdi anyus, a Barátok közti egykori, népszerű sztárja is beszállt az unokázós csalók elleni küzdelembe. Fodor Zsóka alakítja a nagymama abban a bűnmegelőzést szolgáló filmben, amely azért született, hogy felhívja a figyelmet a csalók trükkjeire.

A flimben feltűnik Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi sajtószóvivője is, aki kivételesen rosszfiút alakít, ő az, aki megpróbálja megzsarolni a nagymamát. Magdi anyust azonban nem lehet átverni!

Lássuk csak!

Az úgynevezett unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka,  akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

 • Járjon utána, hogy valóban baj van-e:
  • Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
 • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket:
  • „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
 • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!
  • Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
 • Hivatalos személy nem kér pénzt:
  • se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
 • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!
 • Ne adja meg adatait ismeretleneknek!
A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Minél többen beszélgetnek erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, annál kisebb eséllyel csaphatják be őket. Aki teheti, mutassa meg hozzátartozóinak a rendőrségi videót is, ami egy ilyen csalást dolgoz fel.
rendőrségbűnmegelőzésunokázós csalás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés