Hirdetés

Hirdetés

Díjazták a nyíregyházi kutató pályamunkáját

szabolcsihir.hu

2019.05.23. 11:55

Díjazták a nyíregyházi kutató pályamunkáját

Édesburgonya-genotípusokat vizsgált.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének PhD-hallgatója, Hanász Alexandra nyerte el idén a Bognár József Közgazdasági-kutató Alapítvány második helyezettjének járó díját – írja az unideb.hu. A fiatal kutató édesburgonya-genotípusokat vizsgált növényházi körülmények között.

– A kiváló minőségű élelmiszerek előállítása nagy kihívást jelent a növénytermesztőknek, hiszen egyre gyakrabban fordulnak elő időjárási szélsőségek, melyek csökkenthetik a termesztés sikerességét. Megnő az esélye a növényi vírusok, baktériumok, gombák, rovarkártevők térhódításának, ami fokozott növényvédelmet kíván a termesztésben. A kertészeti kultúrák közül az édesburgonya egyre jelentősebb szerepet kap a hazai viszonyok között is. A klimatikus tényezők változásának köszönhetően gondos fajtaválasztással megfelelő termésmennyiséget érhetünk el minimális mennyiségű növényvédőszer alkalmazása mellett – indokolta témaválasztását Hanász Alexandra, a  Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság PhD-hallgatója.

A batáta, vagy más néven édesburgonya népszerűségét növeli, hogy a 2-es típus diabéteszben szenvedők étrendjébe tökéletesen beilleszthető. Fogyasztásával a szervezetben megnövekszik az adiponektin szint, ezáltal csökken az inzulinrezisztencia mértéke.

– A fiatal kutató két különböző édesburgonya-genotípust vizsgált növényházi körülmények között, bakhátas rendszerű művelésmód mellett. A kísérlet a DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet Biotechnológiai Laboratóriumában, valamint telepített növényházában valósult meg – tette hozzá Zsombik László témavezető, intézetigazgató.

Hanász Alexandra kutatása alapján az in vitro mikroszaporítással létrehozott kiindulási alapanyag alkalmas szabadföldi termesztésre, valamint az érésdinamikai vizsgálat eredményeit alapul véve az akklimatizációs idő elhagyásának lehetősége is fennáll a jövőben. Ez gazdaságossági szempontból kiemelkedő. A klorofill- és fluoreszcencia-mérések adataiból pedig arra következtet, az egyes betakarítási időszakokban a fotoszintézis aktivitására kiegyenlítő hatást gyakorol az alkalmazott műtrágya, mely a növény egyenletes fejlődését eredményezi.

Kutatásai alapján készült, „Édesburgonya in vitro nemesítési alapanyag útja a laboratóriumtól egészen a termőföldig” című pályamunkájával Hanász Alexandra elnyerte a Bognár József Közgazdasági-kutató Alapítvány díját. Az MTA Afro-Ázsiai Kutató Központjának, majd Világgazdasági Kutató Intézetének egykori igazgatója emlékére alapított elismerést a Magyar Tudományos Akadémián, az Alapítvány Kuratóriumának éves tudományos konferenciáján vette át.
Nyíregyházadíjdebreceni egyetem

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés