Hirdetés

Elment a nyíregyházi főszerkesztő

Szabolcsihír

2019.05.20. 11:44

Elment a nyíregyházi főszerkesztő

Az élete volt a Kelet-Magyarország.

Hirdetés

Hirdetés

Életének 81. évében, május 20-án hosszantartó, súlyos betegség után elhunyt dr. Angyal Sándor , a Kelet-Magyarország nyugalmazott főszerkesztője. 

Angyal Sándornak az élete volt a Kelet-Magyarország. Érettségi után egy héttel már a lapnál dolgozott gyakornokként, majd végigjárta a ranglétrát: újságíró, rovatvezető, főszerkesztő-helyettes, majd a lap főszerkesztője lett. Egész életében ez az egy munkahelye volt, és erre nagyon büszke volt. Mint a Kelet főszerkesztője, hívták tanítani a Nyíregyházi Főiskolára, melynek címzetes docense lett. Sajtóetikát tanított tíz éven át a leendő újságíróknak.

Vezette a Kelet-Magyarországot a rendszerváltás izgalmas, a lapeladás feszültséggel teli időszakában. Mindig azt tartotta szem előtt, hogy a Kelet-Magyarország maradjon kiegyensúlyozott lap, legyen a megye lakosságának hiteles hírforrása. Az olvasó kiszolgálása volt számára az első, olyan nem fordulhatott elő, hogy a laptól segítséget kérő akár vidéken, akár városban előfizető ne kapott volna azonnal segítő kezet a szerkesztőség valamelyik munkatársától.

A kiemelkedő újságírói munkáért járó Táncsics-díjat 1994-ben ítélték oda számára, ám azt nem vette át. A művelődési és kulturális minisztériumnak küldött indoklásában utalt arra, hogy előzőleg 129 kollégát bocsátottak el a Magyar Rádióból. A minisztériumhoz írt levelében így indokolta lépését: „Köszönöm ajánlóim és a szakmai kuratórium megtisztelő elismerését, a Táncsics-díj odaítélését, de a döntésüket követő események miatt - amikor politikai megfontolásból sokak által becsült, kiváló újságírókat tettek az utcára - nincs okom ünnepeim, ezért maradok távol a kitüntetés átvételétől.”

Bölcsességével, tanácsaival folyamatosan segítette a fiatakokat a pályán, sosem a szárnyuk vagdosása, a kordában tartásuk volt a célja, sokkal inkább az, hogy legyenek szabadok, gondolataik szárnyaljanak, és sose felejtsék el, hogy ugyanolyan emberek, mint az olvasóik.

Publicisztikáiban is az egyszerű embereket képviselte, az ő szószólójuk volt, amikor az ő napi problémáikat vázolta. Nyugdíjazása után állandó rovata volt, még évekig jelentek meg írásai az újságban. Az elmúlt néhány évben azonban már nem olvashatták jegyzeteit a lap hasábjain.

Angyal Sándor augusztusban lett volna 82 éves.
Nyugodjék békében!

Dr. Angyal Sándor búcsúztatása május 31-én, pénteken 14 órakor lesz a nyíregyházi Északi temető főbejárati ravatalozójából.

 

Nyíregyházagyászhír

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés