Hirdetés

Korrupcióval gyanúsítanak két szabolcsi pénzügyőrt

szabolcsihir.hu

2019.05.06. 09:59

Korrupcióval gyanúsítanak két szabolcsi pénzügyőrt
A kép illusztráció.

Akár 12 évre is rács mögé kerülhetnek.

Hirdetés

Hirdetés

Az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és az ehhez kapcsolódóan elkövetett két rendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának állományába tartozott pénzügyőröket.

A vádirati tényállás szerint 2017. augusztus 29-én, a pénzügyőri szolgálatot ellátó vádlottak két szabolcsi település közötti útszakaszon megállítottak egy gépjárművet, melyet egy – általuk jövedéki jogsértés elkövetése miatt korábbról ismert – férfi vezetett. A gépkocsi átvizsgálásakor – a szabályosan tartható jövedéki termékeken felül – négy üveg magyar zárjegy nélküli vodkát és két doboz magyar adójegy nélküli cigarettát találtak. Miután ezen termékeket betették a szolgálati gépkocsiba, közölték a férfival, jövedéki jogsértés miatt bírságot kell fizetnie – áll az ügyészség közleményében.

A férfi kérte, a szabályszerű eljárástól tekintsenek el, amelyért cserébe a vádlottak 30 ezer forintot kértek. A férfi először ezt sokallta, végül elfogadta az összeget és a bankjegyeket összehajtva az útlevelébe tette, amelyet átadott a pénzügyőröknek.

A vádlottak a pénzt kivették, ezután az útlevelet visszaadták, majd kötelességüket megszegve – anélkül, hogy a feltárt jövedéki jogsértés miatt intézkedtek volna – elhajtottak a helyszínről és az ellenőrzési adatlapon valótlanul azt rögzítették, az ellenőrzött személynél jogsértést nem állapítottak meg.

A szolgálati tevékenységük során a pénzügyőrök az elkobzott áruval kapcsolatban rádión valótlanul azt jelentették, hogy azokat a városi piac mellett, illetve egy buszmegállónál találták. Miután bevonultak szolgálati helyükre, erről valótlan tartalmú ellenőrzési jegyzőkönyvet, valamint lefoglalásról rendelkező végzést készítettek.

A vesztegetést elfogadó volt pénzügyőr vádlottak terhére rótt bűncselekmények büntetési tételének felső határa – a halmazati büntetési szabályokra figyelemmel – tizenkét év. A korrupciós pénzt átadó gyanúsított a nyomozás során elhunyt, ezért az ügyészség vele szemben az eljárást megszüntette.
pénzügyőrSzabolcs-Szatmár-Bereg megyeKorrupciós bűncselekmény

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés