Hirdetés

Nyíregyháza köszöni a városalapítóknak

Szabolcsihír

2019.05.16. 15:55

Nyíregyháza köszöni a városalapítóknak
A városalapító atyák szobra, Nagy Benedek alkotása (totó: kozterkep.hu)

Ünnepség, koszorúzás, emlékezés.

Hirdetés

Hirdetés

Károlyi Ferenc gróf 1753. május 16-án bocsátotta ki azt a privilégiumlevelet, amelyben a Nyíregyházára települőknek szabad vallásgyakorlást, 3 évi adómentességet, az építkezéshez pedig faanyagot ígért. Petrikovics János kisnemes, szarvasi csizmadiamester, az újratelepítés lelkes szervezője pedig örökös adómentességet kapott.

A pátenslevél kiadásának dátuma Nyíregyháza városnapja.

A város képviselő-testülete idén május 17-én 14 órakor ünnepi ülést tart a városháza dísztermében, majd a Városalapítók szobránál 15 órától kezdődő megemlékezésre és koszorúzásra.

Ezen a napon ünnepeljük Kiryat Motzkin és Nyíregyháza testvérvárosi kapcsolatának 20 éves, Ivano-Frankivszk és Nyíregyháza partnervárosi kapcsolatának 15 éves jubileumát is.

Az ünnepi közgyűlésen jelen lesznek: Kiryat Motzkin, Ivano-Frankivszk, Bielsko-Biala, Rzeszów, Szatmárnémeti, Ungvár, Eperjes városok delegációi. Az ünnepségre számos diplomáciai külképviselet vezetőjét is várják.

Kovács Ferenc polgármester ünnepi köszöntője után Ulrich Attila alpolgármester a városalapítók által megkezdett munkáról és az azt követő 266 évről beszél, majd a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium ünnepi műsorát láthatja a közönség.

Az ünnepség a Városalapító atyák szobránál  koszorúzással folytatódik.

Nyíregyházavárosnap

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés