Hirdetés

Orosz, brazil, indonéz csoport látogat Nyíregyházára

szabolcsihir.hu

2019.05.21. 14:17

Orosz, brazil, indonéz csoport látogat Nyíregyházára
(Fotó: nyirsegtanc.hu)

Jön a 9. Nyírségi Nemzetközi Néptáncfesztivál.

Hirdetés

Hirdetés

Három kontinens tizenhárom táncegyüttese, közte a 45 éves fennállását ünneplő Nyírség Táncegyüttes is fellép az augusztusi 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon – írja az MTI. Az augusztus 15-21. között megrendezendő eseményre Bulgáriából, Brazíliából, Kolumbiából, Indiából, Indonéziából, Mexikóból, Szerbiából, Thaiföldről és Oroszországból érkeznek tánccsoportok, illetve gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek – mondta Demarcsek György, a szervező Nyírség Néptáncegyüttes vezetője az eseményt beharangozó május 21-i sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

A hazai néptáncos vonalat az Újfigurás, a Szabolcs, az Igrice és a Nyírség Néptáncegyüttes képviseli.

Demarcsek György elmondta, az 1974-ben alakult táncegyüttes az ország egyik legsikeresebb és legismertebb amatőr tánccsoportjává nőtte ki magát. A jubileum alkalmából november végéig tartó programsorozatot indított a Nyírség: ennek részeként februárban a Táncfarsangon a tavaly decemberben bemutatott új, a Szépanyám szőtte című műsorukat állították színpadra, márciusban a budapesti Néptáncantológián mutatkoztak be a györgyfalvi táncaikkal, de részt vesznek a Nyírség „alapbázisának” tekinthető Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola május végén megrendezendő jubileumi gálaműsorán. Az együttest nyáron több belföldi és külföldi vendégszereplésre hívták meg, ezek között spanyolországi és székelyföldi fellépés is szerepel. Demarcsek György a sajtótájékoztatón kijelentette, megalakult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület, amely a magyar és nemzetiségi tánc és zenei hagyomány megőrzését és népszerűsítését tűzte ki célul.

A szakmai érdekképviseleti feladatokat ellátó és kulturális rendezvényeket támogató szervezet megyeszerte táncházakat és „csárdás tanodát” indít a fiatalok számára, de részt vesz a nagyrendezvények és fesztiválok megszervezésében is.
NyíregyházaNyírség Nemzetközi Néptánc Fesztivál

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés