Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újra lesz katonaság Nyíregyházán

| 2019. 05. 30. | 12:18:00
A közgyűlés egyhangúlag támogatta a Honvédelmi Minisztérium kérését.
Újra lesz katonaság Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(élő)

Egyhangúlag elfogadta a nyíregyházi képviselő-testület azt az előterjesztést, mely szerint a volt Benczúr általános iskolát a Honvédelmi Minisztérium vásárolhassa meg. A nyíregyházi képviselő-testület május 30-i ülésének ez volt az első, legfontosabb napirendi pontja.

Mint arról már korábban írtunk, a Honvédelmi Minisztérium azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy szeretné megvásárolni a volt Benczúr iskola épületét. Az eladásról és annak feltételeiről a közgyűlés dönt. Az ülésen a minisztérium képviseletében részt vett Szabó István a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

Kovács Ferenc polgármester bevezetőjében kitért arra: ez az előterjesztés sokkal több, mint egy ingatlan értékesítése. Abba a katonavárosban, ahol 5 laktanya volt még a rendszerváltáskor is, ahol a Magyar Honvédség tisztikarának több tagja a megyéből származott, visszatérhet a honvédség.

[Beillesztett cikk: Vevők jelentkeztek két értékes, nyíregyházi ingatlanra]

Szabó István a döntést megelőző vitán úgy fogalmazott:

„nagy jelentőségű lépés előtt állunk: Nyíregyházára ismét katonavárosként tekinthetünk, ha a Honvédelmi Minisztériumban megfogalmazott szándék szerint élő katonaszervezettel meg tud jelenni Nyíregyházán a honvédség. Vázolta a terveket, és elmondta azt is, miért éppen Nyíregyházára esett a választás, miértjelentős lépés ez."

Emlékeztetett arra: 2004-ben olyan döntés született, hogy Magyarországon megszűnik a sorkatonai szolgálat. Ezzel együtt megszűnt a Magyar Honvédség tartalékos rendszere. Az önkéntes hadseregre áttérés ugyanis ezt megszüntette – önkéntes tartalékos rendszerben kell gondolkodni. „2010-ig érdemi eredményt keveset tudtunk felmutatni, 2010-ben megkezdődött az új tartalékos rendszer kiépítése” - fogalmazott.

Hozzátette azt is: valamennyi járásban önkéntes tartalékos századok alakulnak. Nyíregyházára egy területvédelmi ezred települne.

A területvédelmi ezrednek hátországvédelmi feladata van, fontos szerepet játszik a haderőtoborzásban, a tartalékosok kiképzésében, valamint a honvédelmi nevelésben. A volt Benczúr iskolában olyan kulturális központot is szeretnének ezekhez kapcsolni, amely a társadalom különböző rétegeivel kapcsolatot tartanak, akik a honvédelem ügyéért tenni szeretnének. Ehhez egy olyan infrastruktúra kell, amely a területvédelmi ezrednek megfelel.

Hét területvédelmi ezred jön létre Magyarországon, a 2. Vattay Antal Területvédelmi Ezred tavaly alakult meg Nyíregyházán.

Miért Nyíregyháza? A három megye (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén elhelyezkedése szempontjából Nyíregyháza ideális helyszín. Patinás katonaváros, a kiegyezés óta 130 évig települtek ide honvédelmi szervezetek. Az együttműködés is fontos, Nyíregyháza mindig megbecsülte katonáit. Számos közös rendezvény volt eddig is, éreztetve az elkötelezettséget a magyar honvédelem ügye mellett.

Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz-KDNP) arról szólt, hogy évek óta jelen van a katonaság a városban, rendezvényeken, megemlékezéseken képviselteti magát, a Nyíregyházi Egyetemmel tavaly kötöttek együttműködési megállapodást, élő a kapcsolat a honvédséggel.

Az ellenzéki képviselők is támogatták a honvédségi tervet, Jeszenszki András (MSZP) szerint a mindennapos biztonságérzetet fogja erősíteni.

Lövei Csaba (független) pedig úgy fogalmazott: jó, hogy az épületnek lesz gazdája, megindító érzés, hogy a városba települ a tartalékos ezred vezetése, lesz egy aktív honvédségi erő. A keleti határ közelében eddig csak Debrecenben volt hatékony erő, megnyugtató a változás Nyíregyháza életében, köszönet, hogy megyénkre gondoltak.

frissítve: 10.50

Óvoda épül Örökösföldön

Még egy fontos beruházáshoz értékesít ingatlant a nyíregyházi képviselő-testület, a református egyház vásárolatja meg a Törzs utcán azt a két ingatlant, amelyen

az Országos Óvodafejlesztési Program keretében háromcsoportos óvodát szeretnének építeni.

Az előterjesztés szerint azingatlant is egyfordulós, zárt pályázaton értékesítik, a licit induló ára  36 illetve 44,2 millió forint. Ezt az előterjesztést vita nélkül, egyhangúlag elfogadta a testület.

frissítve: 11.05

A megszokottól eltérően, ezúttal a harmadik napirendi pont volt a két ülés között történtekről szóló beszámoló, és a korábbiaktól eltérően ezúttal vita nélkül szavazták meg a polgármesteri tájékoztatót.

Az Országos Mentőszolgálat megyei tevékenységéről számolt be Ilyés György megyei vezető mentőtiszt, aki a mentők sokrétű feladatköréről is szólt. Kitért arra is, hogy a tavalyi – ahogy ő fogalmazott – feladatszám a megyei mentőszolgálat esetében tavaly 80 ezer volt.

Földi úton 15 percen belül a helyszínen vannak a mentők, másodlagos szempontból veszik igénybe a mentőhelikoptert, amely két, közeli városból, Miskolcról vagy Debrecenből száll fel.

Komoly tájékoztató, felvilágosító munkát végeznek, akik jelentkeznek, azoknak megtanítják, hogyan kell újraéleszteni. Egyre többször nemzetközi versenyek biztosításában is kérik a mentők segítségét, ez újabb feladat a mentőszolgálat számára.

Frissítve: 11.20

Vita nélkül fogadja el a testület a napirendjén lévő előterjesztéseket, így az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. beszámolóját is, mely a helyi tömegközlekedésben végzett, 2018-as tevékenységéről szól.

Újabb hosszabbítás az állatbarátoknak

A Nyíregyházi Állatbarát Alapítvány továbbra is maradhat az önkormányzat által biztosított területen, erről egyhangúlag szavaztak. A nyíregyházi önkormányzat és az Állatbarát Alapítvány között 2021. december 31-ig érvényben lévő Együttműködési Megállapodás határidejét 2024. december 31. napjáig meghosszabbították. Kovács Ferenc polgármester megjegyezte: a város ezzel is kívánja támogatni az egyesület munkáját.

Frissítve: 11.27

Immár 100 százalékban Nyíregyháza tulajdona a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat, miután Érpatak is felkínálta megvételre tulajdonrészét a városnak. Egyedül ez a település tulajdonolt még részt a temetkezési vállalatból.

Képzőművészeti ösztöndíjak meghirdetéséről is döntöttek, így 2019-ben 3 művész részére havonta bruttó 100.000 Ft támogatást nyújtanak. Térfigyelő kamerák elhelyezéséről is döntés született, amint befejeződik a bujosi városliget felújítása, kamerákat telepítenek.

Frissítve: 11.42

Tirpák György (Fidesz-KDNP) képviselő ügyrendi javaslatára levette a napirendről a testület az önkormányzati rendészet felállításáról, Lengyel Máté (Jobbik) immár másodszor napirendre tűzött előterjesztését.

A képviselők ezután zárt ülésen folytatták munkájukat.

Cs. K.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés