Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A dombrádi nő, akit joghézagnak hívnak

| 2019. 08. 15. | 20:17:00
Egy éve képviselő lehetne, ha felkérik.
A dombrádi nő, akit joghézagnak hívnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

  Ritka türelmes asszony Csáki István Gyuláné, aki több mint egy éve várományosa az önkormányzati testületben megüresedett képviselői helynek. A korábbi képviselő, Olajos András (független) ugyanis még 2018. július végén lemondott. A sorban 2014-ben legtöbb szavazatot kapott Csákinénak kellene következnie a helyére, de valamiért nem történik semmi.

Mindenki lép egyet

A szabolcsi településen 2014-ben hatan szereztek mandátumot, a mintegy 30 induló közül. Az a hat ember jutott a testületbe, aki a legtöbb szavazatot kapta. (Ebből következik, ha utóbb valamiért megüresedik egy képviselői hely, akkor a sorban következő lép előre.) A ciklusban korábban – szintén lemondás miatt – volt már egy csere, azt nagyon gyorsan megoldották Dombrádon, a távozó képviselő helyére nyolc napon belül másikat ültettek, le is tette az esküt.

Most valamiért nem sürgős. A testület több mint 1 éve 6 helyett 5 taggal működik, plusz a polgármester. Hogy miért így? Annak próbáltunk utána járni.

Csáki István Gyuláné a FIDESZ-KDNP színeiben indult a 2014-es önkormányzati választásokon, és a 8. legtöbb szavazatot szerezte meg. Akik előtte álltak a sorban, mind függetlenek.

Az első lemondás utána a hetedik aspiráns is befutott, majd a második lemondás után már ő következett (volna), de hiába várta a felkérő levelet, nem érkezett meg.

Kérdésünkre válaszolva elmondta, nem kopogtatott, türelmesen várt, hogy majd jelentkezik a helyi választási iroda vezetője, vagy a polgármester megbízásából a jegyző. De nem.

Valamiért nem sürgős

- Nem kaptam semmilyen papírt. Egyszer kérdeztem meg levélben a dombrádi választási bizottság elnökét, azt felelte, nem kapott semmilyen utasítást arra, hogy engem nevezzenek ki.
- Önt ez nem izgatja? – kérdeztük.
Én a képviselőket kérdezgettem, hogy mit tudnak erről – felelte, hozzátéve, a polgármestert nem kereste ez ügyben.
- Türelmes asszony ön – vetettük fel.
- Kivárom a soromat, nem akarok tolakodni, mert legalább tudom, kit hová lehet pakolni – felelte sokat sejtetve. Majd elárulta: másoktól azt hallotta, a település vezetője azt mondta, amíg ő itt a polgármester, addig Csákiné nem lehet képviselő.
Akar ön még képviselő lenni ebben a ciklusban? – érdeklődtünk.
- Nekem azt mondták,

van a törvényben egy joghézag, miszerint nem határozták meg, mennyi időn belül kell pótolni a megüresedett képviselői helyet, de írásban ilyen tájékoztatást nem kaptam

– folytatta Csákiné. Hozzátette: tudomása szerint képviselő-testületi üléseken többször felvetődött az ő mandátumának sorsa, de végül abban maradt a testület, hogy a hölgy joghézag.
A „joghézag” átment a köztudatba is, így

Csákinét sokan már csak úgy szólítják: „mi újság, joghézag?”.

Többen megállítják az utcán, akik azt hiszik, testületi tag, így ügyes-bajos dolgaik megoldásában kérnék a segítségét. Aztán nagyot néznek, amikor azt feleli, nem tagja a testületnek.
De lassan okafogyott is a probléma, mert itt a következő választás. Jogos a kérdés: indul?
- Indulok, de már nem pártszínekben, hanem függetlenként – hangzott a válasz.

"Működőképes a testület"

Telefonon felhívtuk az üggyel kapcsolatban Kozmáné Kasza Veronikát (FIDESZ-KDNP) Dombrád polgármesterét, aki röviden csak annyit mondott: „működőképes a testület, törvénytelen dolgot nem követtünk el.”

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés