Hirdetés

Nyíregyházán is szenvednek az allergiások a parlagfűtől

Szabolcsihír

2019.08.23. 09:41

Nyíregyházán is szenvednek az allergiások a parlagfűtől
A Móricz Zsigmond utcára ki tudja miért összehordott kupacon háborítatlanul burjánzik a parlagfű (Fotók: Facebook)

Nem repülni, irtani kell.

Hirdetés

Miközben - mint a híradásokból is kiderült - országszerte a levegőből próbálják feltérképezni, merre van a legtöbb parlagfű, egyre több fotó jelenik meg a közösségi oldalakon az allergiát okozó gyomnövényről. Úton-útfélen belebotlunk a parlagfűbe, amely köszöni, jól van, háborítatlanul szaporodik és virít Nyíregyházán is.

Az Érpatak partján. is...

A hozzászólásokból az is kiderül: a repülőgépes felderítéssel már elkéstek, hiszen mekezdődött a virágzás, az alleriások érzik, a pollenterhelés óriási, "extra tüneteket produkálunk, konkrétan szenvedünk, fulladunk" - írta egyikük. Nem kivétel Nyíregyháza sem, valaki szerint elég lenne egy laza sétát tenni a város utcáin, és persze intézkedni, hogy lekaszálják a gyomot. A Facebookra posztolt képek a Móricz Zsigmond utcán, a patakparton és a Széchenyi utcán készültek.

A Széchenyi utcán

Évtizedek óta folyik a kampány a parlagfű ellen prospektusokkal, reklámfilmekkel, ezek alapján elvileg már mindenkinek fel kellene ismernie, és álmából felriadva is tudnia kellene a latin nevét (Ambrosia elatior).

Ehelyett terjednek a buta gondolatok az interneten a jótékony hatásáról, miközben a hiteéles hírforrásoknak is hihetnénk, hogy lassan közel kétmillióan (a lakosság közel 20 százaléka, vagyis majdnem minden ötödik ember) szenvednek parlagfű allergiától hazánkban. Milliárdokat költenek patikaszerekre, kiesnek a munkából, vagy kevésbé hatékonyan tudják azt végezni. 

Homlokunkra kellene már végre csapni, és rájönni: a parlagfűvel akkor tudjuk felvenni hatékonyan a harcot, ha irtjuk. Tövestől kitépjük, kaszáljuk, nyírjuk, nem engedjük virágba szökkenni, hogy elszórja a magvait, hogy jövőre még több legyen. Másképp nem megy.  És keményen büntetni azt, aki elhanyagolja a területét, nem felszólítgatásokkal simogatni a buksiját.

Cs. K.

Széchenyi utca

 

parlagfűNyíregyháza

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés