Hirdetés

Eltiltották a további jogsértésektől az MSZP-t és az ellenzéki polgármesterjelöltet Nyíregyházán

| 2019. 09. 21. | 19:46:00
A Fidesz mártírkodással vádolja Jeszenszki Andrást, akivel szemben a választási bizottság is határozatot hozott.
Eltiltották a további jogsértésektől az MSZP-t és az ellenzéki polgármesterjelöltet Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elmarasztalta a nyíregyházi Helyi Választási Bizottság az MSZP-t, mondván, a párt részéről jogsértően helyezték el Jeszenszki András polgármesterjelölt választási plakátjait a város számos pontján.

Ezért Kukucska János bizottsági elnök a bizottság szeptember 20-i határozatában eltiltotta a szocialistákat a további jogsértéstől. – A plakátot engedély nélkül függesztették ki a villanyoszlopokra. A felületeket hasznosító ESMA Zrt. a nyilatkozata szerint nem adott oszlophasználati engedélyt egyedi választási plakátok kihelyezésére – állapítja meg a határozat, hozzátéve, a plakát az MSZP-t nevesíti szerkesztőként és kiadóként az impresszumban.

Ezért és további, a kampányhoz kötődő politikai pengeváltások miatt Szilvási István, a Fidesz nyíregyházi alelnöke fordult a választási bizottsághoz. A testület szintén szeptember 20-án helyt adott Szilvási két másik kifogásának. Így megállapította, hogy Jeszenszki egy szeptember 17-i facebookos bejegyzésében jogsértően tüntette fel negatív módon a Fideszt. A helyi ellenzék jelöltje arról a kérdésről szavaztatja a közösségi média tagjait, hogy „kinek állt az érdekében az ellenzéki plakátok ellopása Nyíregyházán”. Bár Jeszenszki Andrást a bizottság eltiltotta a további jogsértéstől, a szavazás jelenleg is aktív.

[Beillesztett cikk: Eltűntek az ellenzéki plakátok Nyíregyházán? +FRISSÍTVE!]

A Helyi Választási Bizottság megállapította továbbá, hogy jogsértőek voltak az „Itt egy ellenzéki plakát volt! De ellopták ezt is!” feliratú ragaszok is. Ezeket szintén több helyen lehetett látni Nyíregyházán, ugyanakkor nem tartalmazták sem a kiadó nevét, székhelyét, sem a kiadásért felelős személy nevét, holott ez törvényes kötelezettség. További probléma, hogy engedély nélkül jelentek meg az ESMA Zrt. hirdetési felületein.

A hét elején Szilvási sajtótájékoztatón is kifogásolta, hogy az ellenzék törvénytelenül, előzetes hozzájárulás kérése nélkül helyezett ki plakátokat a Nyíregyháza közterületeire, a felület használatáért nem fizettek.

Ehhez képest Jeszenszki András napok óta azt sugallja, a plakátokat a Fidesz szedette le, illetve nem említette, hogy ezen választási reklámokat illegálisan helyezték el a közterületeken.

– Az ellenzék plakátlopási ügybe keverte magát csak azért, hogy eltereljék a figyelmet saját törvénytelen akcióikról. Mártírként akarták feltüntetni magukat, azt a látszatot keltve, hogy korlátozzák, akadályozzák őket a választási kampányban. A régi módszereket alkalmazva, az áldozat szerepét játszották, miközben ők voltak a törvénysértők – írja közleményében Szilvási István.

RaL

Hirdetés