Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felmentették Nagykálló polgármesterét

| 2019. 09. 30. | 16:04:00
Ítéletet hirdetett a bíróság.
Felmentették Nagykálló polgármesterét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(élő, cikkünk folyamatosan frissül)

A Nyíregyházi Járásbíróság szeptember 30-án ítéletet hirdetett Juhász Zoltán és társai ügyében. A benzinügyként elhíresült ügyben 2,5 millió forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolta meg az ügyészség Juhászt és 5 társát. Az ügyben legutóbb szeptember 25-én tartottak tágyalást, az ítélethirdetést pedig elnapolták. Juhász Zoltán egyébként a szeptember 30-i ítélethirdetésen nem jelent meg, ez azonban nem jelentette akadályát annak, hogy az ügyben ítéletet hirdessenek.

[Beillesztett cikk: Megkezdődött a nagykállói polgármester és társai ügyének tárgyalása Nyíregyházán]

1. rendű Juhász Zoltánt és II. rendű Kiss Józsefet felmettette a bíróság a hűtlen kezelés vádja alól. A további négy vádlottat is felmentette a bíróság az orgazdaság és a felbujtás vádja alól. A közel 1,3 millió forint eljárási költséget az állam fizeti.

Az ítélet kihirdetése után a bíró a vádat ismertette, majd a bíróság által megállapítottt tényállást ismertette, az ítéletet indokolta.        

Ebben egyebek mellett arra is kitért, hogy "kétséget kizáró módon nem nyert bizonyítást, hogy a polgáemesteri hivatal számlájára magánszemélyek tankoltak."

Az is kiderült az indoklásból, hogy több esetben a közmunkaprogram keretében tankoltak gépjárművekbe.

A bíróság szerint kétséget kizáróan az sem nyert bizonyítást, hogy Juhász Zoltán intézkedett jogosuatlan benzinszámlák kifizetése ügyében, és ezzel az önkormányzatnak vagyoni hátrányt okozott.

A személyi bizonyítékok valóban ellentmondásosak voltak - jegyezte meg a bíró. Hisz vagy polgármesteri hivatalhoz való kapcsolódás, vagy éppen az ellenszenv volt tapasztalható ezekben a vallomásokban.

Az ellentmondásosságot az is alátámasztja, hogy előbb arról szóltak a tanúvallomások, hogy nem történt semmi rendellenesség, majd mégis történt, és név szerint említettek embereket. A füzetekkel kapcsolatban is felmerültek ellentmondások. A füzetlapokon feltüntetett tankolások több füzetben is fel voltak tüntetve. A füzetek eredetisége, valódisága a bíró szerint kétséges. Végképp nem lehet beazonosítani, ki, mikor tankolt.

A füzetek a bíróság szerint az ellenőrzést szolgálták, nem lehet egyenrangúként kezelni őket egy fekete tankolással. A füzeteket rendszeresítették.

Azt is hozzátette a bíró, hogy a vád egy tankolásból vont le következtetést.

Azt is hozzátette: 2013-ben megszűnt a halasztott fizetés, megszűnt az elkövetési mód, amit az ügyészség vádként felhoz.

Bizonyítási eljárás során megállípították, hogy a 8 számla, melyet a vád bizonyításként felhozott, a hivatalhoz kköthető tankolás.

Olyxan számviteli fegyelem megsértését hozzák fel, amely egy benzinkút működése során nem lehetséges - indokolta továbbá az ítéletet a bíró. Megemlítve, hogy nem lehet a kutat újra szabaddá tenni, ha előzőleg nem nyomtatnak számlát vagy bizonylatot, az ár nincs megfizetve.

Az ítéletet valamennyi jelenlévő vádlott tudomásul vette, az ügyészség a bűnösség megállapítása, pénzbüntetés kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést. Így az ítélet nem jogerős.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés