Hirdetés

Négy jelöltből választ polgármestert Nagykálló. Kettő fideszes volt, de egyet kizártak

| 2019. 09. 21. | 18:04:00
Ez azért szokatlan.
Négy jelöltből választ polgármestert Nagykálló. Kettő fideszes volt, de egyet kizártak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két fideszes is polgármester akar lenni Nagykállóban. Persze ez így nem teljesen igaz (már), de tény, hogy a hivatalban lévő polgármester és alpolgármester ezt a ciklust a Fidesz-KDNP színeiben töltötte el, s most mindkettő ringbe száll.


Nagykálló polgármesteri címéért négyen szállnak versenybe az október 13-i választáson:

  •          Juhász Zoltán (Fidesz-KDNP), Nagykálló hivatalban lévő polgármestere
  •          Horváth Tibor Nagykálló alpolgármestere, szintén fideszes, de függetlenként indul
  •          Kovács György (DK, Párbeszéd, Mindenki Magyarországa, Momentum, LMP)
  •          Trefán Jánosné (független).
     

Hogy indulhat egy városban tulajdonképpen két fideszes ugyanazért a pozícióért – erre voltunk kíváncsiak, erről kérdeztük a két jelöltet.

Horváth Tibor

Miért nem önt indítják mégis? – kérdeztük a független színekben induló Hováth Tibort.

– Nincs rá válaszom, sokáig úgy tűnt, hogy engem indítanak, a pártérdek mégis úgy kívánta, hogy eredményesebb lehet Juhász Zoltán. Simon Miklós (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő döntött arról, hogy Juhász Zoltánt indítják. Úgy gondolták, én nem fogok elindulni, és akkor tiszta lesz a Fidesz-tábor. Én viszont úgy döntöttem, elindulok, mert ez a város érdeke.

Az egy dolog, hogy a polgármester ellen bírósági eljárás folyik, de amit ezzel kapcsolatban az emberek tudnak és éreznek, nyílt titok.

Hiába kért feladatot

Horváth szerint a polgármester elvette a város jövőjét.

- Elhanyagolt, mintha az elmúlt 5 évben csak egy helyben álltunk volna. Fél évvel a választás előtt kezdünk el kerítést festeni, füvet kaszálni, beindult az ígéretgyárak, de semmi meghatározót nem tudtunk alkotni az elmúlt 5 évben. Hiába kértem feladatot alpolgármesterként, nem kaptam, és semmibe nem hagyott beleszólást a polgármester. Nem tudok másra gondolni, mint hogy anyagi érdekek állnak a háttérben. A sport, a közfoglalkoztatásnál a kétes ügyek, az eldugott emberek, a felturbózott létszámok... - mondta.

Horváth szerint sok család úgy van közfoglalkoztatáson, hogy egy-egy ember dolgozik, a többinek azonban nem kell bejárnia. Van 390 közfoglalkoztatott, de aktív munkát nem végez egy sem. A hivatalban lévő alpolgármester azt is elmondta: tudomása szerint mindig problémák voltak az uniós pályázatok elszámolásával.

De vajon mit szólt a Fidesz ahhoz, hogy Horváth mégis elindul? Elmondta: ő hivatalosan értesítette a pártot, hogy tudjanak a döntéséről. Simon Miklósnak pedig már idén tavasszal jelezte, hogy mindenképp elindul, mert számára sokkal fontosabb a város, Nagykálló, mint a pártérdek. Beszélgetésünkkor úgy tudta, elméletileg tagja a pártnak, de tisztában van vele, hogy ki fogják zárni.

Hogy van-e csapata, úgy reagált: elsősorban szakmaiság alapján szeretne támogatni jelölteket, nála ez a hangsúly, akár független, akár pártszínekben indul az illető. Számára a fő szempont: a képviselők legyenek hatékonyak, erkölcsileg tiszták, anyagilag is függetlenek, akik nem a városból szeretnének megélni. Szerinte több ilyen ember van az indulók között. Megérett az idő a változásra – ez a szlogenje.

Országszerte híres volt a Téka tábor, a Kállai kettős néptáncfesztivál. Korábban szívesen adtak támogatást rendezvények megszervezéséhez helyi vállalkozók, mert volt bizalom a város felé, ma ez nincs – mondta Horváth Tibor, pedig – hangsúlyozta - a hagyományőrzés nem lehet pénzkérdés. Télen járhatatlanok az utak, nyáron műszaki problémák vannak, amelyek a bejárást nehezítik, kikapcsolódási lehetőség sehol nincs, színház, felolvasóest – esély sincs rá. Játszótér van, de térfigyelő nincs, így nyilvános vécének használják – emelt ki néhányat a problémák közül.

Hogy milyen a kapcsolata a jelenlegi polgármesterrel, Juhász Zoltánnal, mióta kiderült, hogy ő is indul?
Nem kommunikálunk – hangzott a válasz. Megjegyezte: volt egy testületi ülés, ahol rákérdezett dolgokra, mire olyan szavakkal illette őt Juhász, amelyek nem az ülésterembe valók. Szerinte minden kérdést személyes támadásnak vesz a polgármester, és most már nem is köszön neki. De én sem akar kommunikálni vele.

Számos ötlet

Horváth Tibor a programjáról annyit elmondott: számos ötlete van, de teljes programot az új testülettel lehet majd kialakítani. Először a gazdálkodásban rejlő lehetőségeket kell feltárni, tiszta képet kell kapni az önkormányzati cégekről. Vannak alapvető dolgok, melyek a legfontosabbak: az ipari parkot benépesíteni, önálló lábra kell állnia a városnak, Harangodot újra az idegenforgalom szolgálatába kell állítani, most talán rendeződik a tó sorsa, mely egyébként állami víztározó. Komoly mezőgazdasági területekkel rendelkezik a város, tehát van művelésre alkalmas terület, de ezeket most a polgármester köréhez tartozó emberek kezelik sajátjukként – jegyezte meg.

Horváth Tibor szerint olyan polgármesterre van szüksége Nagykállónak, aki erőn felül tud tenni a városért. Ezt az erőt hiányolja most. Állítja, az ipari parkba sok üzem jött volna, kértek segítséget az önkormányzattól, de nem kaptak, hát mentek tovább, és nyitottak másutt.

Hogy van-e polgármesterváltó hangulat Kállóban? Horváth szerint van.

- Csak az emberek félnek kimutatni. Jelentős tábor kötődik vagy a polgármesterhez, vagy a hivatalhoz, ezért nem mernek nyilatkozni. Október 13-ig a sötétben tapogatózunk - fogalmazott.

Csalódás?

Nem indulok képviselőként, csak a legmagasabb szinten tudok tenni a városért, a mostani polgármester mellett asszisztálni nem szeretnék, csak emészteném magam. A sorsolás alapján év vagyok az első a listán - mondta Horváth Tibor. Azt is elárulta, a nagykállói Fidesz-tagság törzstábora nem egyértelműen támogatta, hogy Juhász Zoltán legyen a jelölt

Csalódott a Fideszben? – kérdeztük.

- A döntésben mindenképp - felelte. - A pártba való felvételi jelentkezésem leadása és az eltelt idő óta sok változáson ment át a Fidesz is, elsősorban a régiónkban, és nem biztos, hogy előnyére. A képviselő-testületbe 8 helyre 31-en pályáznak. Azt szeretném, hogy olyan emberek kerüljenek be, akikben van erő. Akikkel nem hónapokig ülünk egy döntésen, hanem nekiállunk, és csináljuk.

Horváth Tibor tősgyökeres nagykállói. Székesfehérváron szerzett diplomát, közgazdász, idegenfogalmi, szálloda szakon végzett, amellett, hogy alpolgármester, vállalkozó is. Nős, kislánya 7 hónapos.

Juhász Zoltán

„Az alapszervezeti ülésen ketten voltunk jelöltek, Horváth Tibort és jómagam. Én kaptam meg a többséget az alapszervezeti tagok részéről, amit az országgyűlési képviselő Simon Miklós (Fidesz-KDNP) elfogadott, és támogatott. Demokratikus jelölési folyamat után tehát én lettem a Fidesz-KDNP hivatalos polgármesterjelöltje Nagykállóban. Horváth Tibor ezt nem fogadta el, ezért elindult függetlenként” – válaszolta Juhász Zoltán. Megjegyezte: „15 éve vagyok polgármester, több kampányban részt vettem, és nyertem, teszem a munkámat.”

A terveiről az immár polgármesterjelölt Juhász Zoltán elmondta: komoly programja van és csapata, ez ugyanis – állítja – rajta kívül másnak a polgármesterjelöltek közül nincs.

A fejlődés útján

Most kétharmados a Fidesz-KDNP többsége a 8 képviselőből plusz a polgármesterből álló testületben. Az októberi választáson induló csapatából hatan jelenleg is képviselők, az egyik jelölt öt éve is indult, valamint két új jelölt is belépett, valamennyien a Fidesz-KDNP színeiben szállnak harcba.

Juhász a tervekről szólva elmondta: komplett programunk van, amit vitára kell bocsátani majd az új
testület és lakosság előtt. A Modern Város Programban eddig a megyei jogú városokat preferálták, de a remények szerint 2020-tól az ötezer lakosnál nagyobb városok lesznek soron.

Kiemelte: vannak a városnak nyertes pályázatai, melyek megvalósítása folyamatban. Példaként említette az épülő, vállalkozói inkubátorházat és a többfunkciós rendezvénycentrumot. Utóbbi egy művelődési ház jellegű komplexum színházteremmel, mely több célra használható, ez a pályázat a zöld város programban nyert támogatást. Az idegenforgalommal kapcsolatban kiemelte: Harangod fejlesztésére kész a program, amely a megyei önkormányzat által generált fejlesztés. Terveznek egy tanösvényt is. Az országszerte ismert Téka-tábort minden évben megrendezik.

Kérdésünkre, hogy milyen a viszonya alpolgármesterével, beszélnek-e Horváth Tiborral, aki ellenfele a választáson, Juhász Zoltán azt felelte:  „kampányban már mindenki a saját elképzeléseivel
foglalkozik.”
Hogy kettejük párharcából derül-e ki végül, hogy ki lesz Nagykálló polgármestere, vagy a két másik jelöltnek is lesz ebbe beleszólása, azt mondta: mindkét további jelölt komolyan gondolja a választást.

Arra a kérdésre, hogy az ellene folyamatban lévő bírósági eljárás – melyben őt és társait nagyobb vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezeléssel vádolják – befolyásolhatja-e a választási eredményt, bizakodásának adott hangot: Ítélethirdetés lesz szeptember 25-én, bízom benne, hogy számomra kedvező, felmentő ítélet születik.

- Tudják a kállóiak, hogy az ellenfeleim 10 éve mindenáron börtönbe akarnak juttatni, le akarnak járatni, de ez nem sikerül. Mindenki tudja, hogy ki mozgatja a szálakat, s engem és családomat igyekeznek lejáratni a Facebookon.

Nevet, neveket nem kívánt mondani, annyit árult el: azokról van szó, akik kiállnak a volt érpataki, megbukott polgármester mellett (Orosz Mihály Zoltán egyébként most független képviselőjelölt Nagykállóban - a szerk.). Végzem becsületesen a munkámat, sokat fejlődött a város az eltelt időszakban, nagyon sok nagykállói büszke a városra. Ha nem bíznék a lakosságban, nem csinálnám sem én, sem a csapatom - tette hozzá végezetül Juhász Zoltán.

Üzent a nagykállóiaknak

 Simon Miklós országgyűlési képviselő, választókerületi elnök közleményt osztott meg a Facebookon, melyből egyértelműen kiderül: a Fidesz alapszabálya szerint Horváth már nem tagja a pártnak. „Azzal, hogy Horváth Tibor indul Juhász Zoltán, a Fidesz hivatalos polgármesterjelöltjével szemben, a Fidesz-tagsága szeptember 9-én megszűnt" - írta. A közleményben idézte az alapszabályt, mely szerint kizárási javaslat nélkül megszűnik a tagsági viszonya annak, aki előzetes egyeztetés és hozzájárulás nélkül indul választáson bármely más szervezet képviseletében, vagy független jelöltként.

Ez párviadal tehát eldőlt, a többi majd a szavazófülkékben.

Cservenyák Katalin

Hirdetés